.
 

Archieven> N°97 > artikel
article précédent image suivante

Melk: verbazingwekkend!

Melk is een uitstekend voedingsmiddel. Samen met andere zuivelproducten is het in onze Westerse voeding dé bron bij uitstek van calcium. Dit is zeker niet het enige. Melk biedt nog andere nutritionele voordelen, kortom melk mag zeker niet ontbreken in een evenwichtige voeding.

" HEALTH & FOOD " nummer 97, 2009

Melk is niet alleen maar een uitstekende bron van calcium en eiwitten met een hoge biologische waarden. Volgens bepaalde onderzoeken zou de witte vloeistof ook de eetlust remmen, gunstig voor personen met overgewicht of zwaarlijvigheid. Toch zijn er nog consumenten die melk blijven negeren, zelfs denigreren.

Melk om te vermageren?
In een recent onderzoek werd nagegaan in welke mate het drinken van afgeroomde melk bij het ontbijt door personen met overgewicht of zwaarlijvigheid, een invloed heeft op de eetlust bij het middagmaal en dit in vergelijking met het drinken van fruitsap. De deelnemers, ad random uitgekozen, kregen bij hun ontbijt ofwel 600 ml afgeroomde melk, ofwel 600 ml fruitsap. Vier uur later werd hen een maaltijd voorgezet waarvan ze ad libitum mochten eten.

Resultaat: de personen die melk hadden gedronken namen significant minder energie in tijdens het middagmaal in vergelijking met diegenen die fruitsap hadden gedronken. Daarenboven was het verzadigingsgevoel na het ontbijt bij de melkdrinkers groter dan dat van de fruitsapdrinkers. Afgeroomde melk zou dus een welgekomen bondgenoot zijn in de strijd tegen overgewicht en zwaarlijvigheid.


Veel cholesterol? Fout!
Van tijd tot tijd krijgen bepaalde voedingsmiddelen het hard te verduren. Ook melk ontsnapt niet aan dergelijke beschuldigingen. Dit heeft voor gevolg dat bepaalde consumenten dé calciumrijke drank bij uitstek gewoon negeren. Eén van de (drog)redenen om het drinken van melk te boycotten is, vermits het een product is van dierlijke oorsprong, de overvloedige aanwezigheid van cholesterol. Niets is minder waar. Het cholesterolgehalte in afgeroomde melk is nihil, 0 mg cholesterol per 100 ml melk. In half afgeroomde melk is dit 6 mg en in volle melk 12 mg per 100 ml. Daarenboven kon in tal van andere onderzoeken worden aangetoond dat de externe bron van cholesterol (via de voeding) voor gezonde personen slechts een zeer geringe invloed heeft op het totaal cholesterolgehalte in het bloed. Het lichaamscholesterol is van tweeërlei oorsprong: tweederde wordt door de lever aangemaakt, eenderde wordt door de voeding aangebracht. Wanneer de aanbreng via de voeding daalt, stijgt de interne aanmaak en vice versa. Daarenboven wordt de cholesterolemie door tal van andere factoren beïnvloed zoals erfelijkheid, geslacht, leeftijd, sedentariteit, zwaarlijvigheid, rookgedrag, …

Bron van antibiotica? Zeker niet!
Een ander onterecht verwijt is dat melk antibiotica bevat. Vooreerst is er de strenge reglementering die de aanwezigheid van antibiotica in consumptiemelk verbiedt. Daarenboven, wanneer melk eventueel antibiotica zou bevatten, zou deze niet meer geschikt zijn voor de bereiding van kaas en yoghurt omdat bacteriën er niet meer kunnen in ontwikkelen.

Een koe die ziek is wordt weliswaar met antibiotica behandeld, maar de melk die ze produceert wordt geenszins vermengd met de melk van de gezonde dieren. Het dier wordt dagelijks met antibiotica behandeld, noodzakelijk voor het welzijn van de koe, maar de melk die ze aanmaakt wordt met zekerheid als afval aanzien en verwijderd. Om fouten te vermijden worden zieke dieren tijdelijk gemerkt door het dragen een brede gekeurde nekband, zodat vergissingen zo goed als uitgesloten zijn. Tenslotte wordt bij wijze van preventieve maatregel, de melk bij aankomst in de melkerij nog eens uitvoerig gecontroleerd, onder meer op de aanwezigheid van antibiotica. Melk kan en mag dus met een gerust geweten gedronken worden.

De Redactie

Referenties

(Dove ER, Hodgson JM, Puddey IB Skim milk compared with a fruit drink acutely reduces appetite and energy intake in overweight men and women. Am J Clin Nutr. 2009 May 27.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19474132?ordinalpos=8&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum consulté en juin 2009.

La cuisine Collective. Ne tirez plus sur le lait.2005
http://www.la-cuisine-collective.fr/dossier/infos/articles.asp?id=4 Consulté en juin 2009.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés