.
 

Archieven> N°97 > artikel
article précédent image suivante

Water : partner bij vemageren

Water is biedt nog een ander voordeel voor gewichtsverlies behalve het feit dat dit vocht geen calorieën aanbrengt. In recente studies is inderdaad aangetoond dat door water te drinken voor een maaltijd de voedselinname tijdens die maaltijd kan worden verminderd.

" HEALTH & FOOD " nummer 97, 2009

Als men gewend is grote hoeveelheden te eten, dan is het moeilijk de porties te beperken in het kader van gewichtsverlies. In studies werd echter aangetoond dat water drinken voor de maaltijd kan helpen om de hoeveelheid voedsel dat men verorbert te doen verminderen.

Veranderde perceptie
Tegenwoordig zijn overgewicht en obesitas twee echte plagen in de westerse wereld. Er werden al tal van studies uitgevoerd over die onderwerpen en met name over de middelen om de energie-inname te verminderen tijdens de maaltijden. Een van de mogelijke strategieën zou erin bestaan de perceptie van honger en maagvulling te veranderen alvorens te beginnen eten door vooraf te drinken.

Het feit dat vloeistoffen een invloed zouden kunnen hebben op de ingenomen energie tijdens een maaltijd is interessant want tot heden toe werd geopperd dat dranken minder verzadigend waren dan vaste stoffen. Er werd echter bewezen dat bij een maaltijd ad libitum, indien een « energierijke » drank zoals wijn, bier, sap of suikerdrank werd ingenomen voor of tijdens de maaltijd, de hoeveelheid ingenomen energie tijdens die maaltijd hoger was dan als men water of helemaal niets vooraf had gedronken.


Beter bij minder jonge mensen !
Een eerste studie werd uitgevoerd in 2007 door Van Walleghen en medewerkers bij niet obese mensen tussen 21 en 80 jaar oud om het effect na te gaan van een inname van water 30 minuten voor de maaltijd op de hoeveelheid ingenomen energie tijdens die maaltijd. De deelnemers werden in twee groepen ingedeeld: een zogenaamd « jonge » groep (29 mensen tussen 21 en 35 jaar) en een « oudere » groep (21 mensen tussen 60 en 80 jaar). Beide groepen werden dan in twee subgroepen onderverdeeld: de eerste kreeg een hoeveelheid water 30 minuten voor de maaltijd (testgroep)- en de tweede niet (controlegeroep).

De resultaten waren niet conclusief voor de « jonge » groep, want de hoeveelheid ingenomen energie bij hen die een voorlading met vocht kregen was niet significant lager dan bij de controlegroep. Maar bij de « oudere» groep was de hoeveelheid ingenomen energie in de testgroep duidelijk geringer dan in de controlegroep. Toch was het gevoel van volheid meer uitgesproken in beide subgroepen met de voorlading water in alle leeftijdsgroepen.


En bij obese mensen ?
De wetenschappers zijn dan verder gegaan om te weten of die eigenschap van water nuttig zou kunnen zijn bij mens met overgewicht of obesitas. Er werd een studie uitgevoerd in 2008 door Davy et al. bij 24 volwassen met obesitas (BMI ± 34) met een leeftijd rond de 61 jaar. Die mensen mochten twee keer een maaltijd ad libitum eten als ontbijt. Dertig minuten voor een van die maaltijden kregen ze een bepaalde hoeveelheid water te drinken.

De resultaten van deze studies wezen erop dat door inname van water 30 minuten voor de maaltijd significant de energie-inname tijdens die maaltijd kon worden verminderd bij mensen met obesitas. De hoeveelheid energie ingenomen tijdens de maaltijd verminderde inderdaad met 13 % na de vochtlading.


Geldig op lange termijn ?

Hoger vermelde gegevens suggereren dat water drinken de ingenomen hoeveelheid energie tijdens de maaltijd zou kunnen verminderen en op die manier gewicht doen verliezen. Dat zou gelden voor korte perioden maar de experts hebben zich afgevraagd of dat ook bleef gelden op lange termijn. Stookey en zijn team hebben dan ook een studie uigevoerd in 2008 bij 173 vrouwen in de premenopauze die overgewicht hadden. Ze waren tussen 25 en 50 jaar oud. Ze hadden aangegeven minder dan een liter water per dag te drinken. Doel van de studie was na te gaan of een verhoogde waterinname enige invloed had op gewichtsverlies en dit over een periode van 12 maanden. Volgens de resultaten ging een verhoogde vochtinname van water gepaard met een duurzaam gewichtsverlies en dat onafhankelijk van enige ander maatregel op gebied van voeding of levensstijl.

Hoeveel?

In de studies waar vooraf water werd gegeven aan de deelnemers bedroegen de hoeveelheden vloeistof voor de maaltijd tussen 375 ml en 500 ml. We kunnen dus veronderstellen dat het drinken van dergelijke hoeveelheid voor de maaltijd voldoende is om de hoeveelheid ingenomen energie tijdens de maaltijd te doen dalen als die werd gedronken 30 minuten voor het begin van de maaltijd. Een ander voordeel van vochtinname voor de maaltijd is dat dit helpt de dagelijkse vochtbehoefte te dekken die aan de basis van de voedingsdriehoek staat. Die dagelijkse behoefte bedraagt minimum 1,5 l vocht onder vorm van water, koffie of thee. De meeste Belgen echter drinken 800 ml vocht per dag We herinneren er ook aan dat suikerdranken en wijn zeker geen deel uitmaken van de basis van de voedingsdriehoek.

De Redactie

Referenties

Davy B. Dennis E. Dengo L. et al. Water consumption reduces energy intake at breakfast meal in obese older adults. J Am Diet Assoc. 2008; 108:1236-9.

Service Publique Fédéral Santé Publique. Enquête de consommation alimentaire belge 1 – 2004.
http://www.iph.fgov.be/epidemio/epifr/foodfr/food04fr/food52fr.pdf
Stookey J. Constant F. Popkin B. et al. Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity 2008 16(11):2481–8.

Van Walleghen E. Orr J. Gentile C. et al.
Pre-meal water consumption reduces meal energy intake in older but not younger subjects. Obesity 2007 15:93-9.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés