.
 

Archieven> N°75 > artikel
<< previous next >>

Bewegen tegen het metabool syndroom

Voeding en fysieke activiteit vormen een uitdagende tandem die een passend antwoord geven op schadelijke invloeden van overvloed en sedentair leven. Tijdens een behandeling van drie weken worden significante resultaten verkregen in verband met het metabool syndroom en type 2 diabetes en dit zonder drastisch aan gewicht te verliezen.

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 75, Jan/Feb 2006

het artikel drukken

Toegegeven, in de strijd tegen overgewicht leidt een dieet zelden tot bevredigende resultaten. Evenmin biedt de inschrijving in een sportclub geen enkele garantie om de gewenste slankheid terug te winnen. Het therapeutisch potentieel van een gewijzigde levensstijl is veel doeltreffender en wordt door gezondheidswerkers al te vaak onderschat. Zelfs al daalt het gewicht van iemand die zwaarlijvig is (BMI > 30) niet tot de gewenste waarden, de metabole gevolgen van een combinatie ‘dieet + fysieke activiteit’ zijn tastbaar en doeltreffend.

Dit is onder meer het besluit van een recent onderzoek uitgevoerd door Christians Roberts en zijn medewerkers aan de Universiteit van Californië, Los Angeles. De onderzoekers zochten naar diverse markers van cardiovasculair risico. De ‘klassieke’ marker zoals de vetspiegel in het bloed behoorde tot het lijstje, maar ook de oxidatieve stress, ontsteking, activering van endotheelcellen, bloedplaatjesactiviteit en de stabiliteit van de atheroomplaque waren markers.

Dieet zonder caloriebeperking

In de studie namen 31 mannen tussen 46 en 76 jaar vrijwillig deel aan een residentieel programma van 21 dagen. Ze kregen een vezelrijke voeding (meer dan 40 gram per dag) en een vetarme voeding (12 tot 15 % energie). De koolhydraten vertegenwoordigden 65 tot 70 % van de energie-inname en waren in hoofdzaak afkomstig uit volle graanproducten (minstens vijf porties per dag), groenten (minstens vier porties per dag) en fruit (minsten drie porties per dag). Soja, erwtjes, noten, … zorgden voor de aanbreng van plantaardige eiwitten en afgeroomde zuivelproducten (tot twee porties per dag), vis en kleine porties gevogelte zorgden voor de rest van de eiwitten.
In tegenstelling met wat gewoonlijk bij een dieet voorgeschreven wordt, moesten de deelnemers zich niet aan een strikt calorisch dagschema houden. Ze konden vrij over de hoeveelheid levensmiddelen beschikken en vrij kiezen (met uitzondering van de dierlijke eiwitbronnen). Het is bekend dat een vetarme én vezelrijke voeding tot een sterk verzadigingsgevoel leidt, waardoor spontaan en op vrijwillige basis minder energie wordt ingenomen.
Naast het dieet verhoogden de vrijwilligers progressief hun niveau van fysieke activiteit om uiteindelijk 45 tot 60 minuten per dag te wandelen aan 70 tot 80 % van hun maximale hartfrequentie.

Goed voor de bloedvaten

Bij aanvang van het experiment vertoonden 15 personen symptomen van het metabool syndroom (overmaat aan abdominaal vet, insulineresistentie, dislipidemie zoals hypertriglyceridemie en/of te lage HDL-cholesterolwaarde). Ook 13 personen hadden type 2 diabetes. Een aantal onder hen vertoonden symptomen van én het metabool syndroom én type 2 diabetes. Alle deelnemers hadden een te hoog lichaamsgewicht of waren zwaarlijvig.
De onderzoekers stelden vast dat de combinatie ‘dieet + fysieke activiteit’ tot een verbetering van een groot aantal parameters gerelateerd aan cardiovasculaire aandoeningen leidde, zoals indirecte metingen van de plaque in de slagaders, insulineresistentie, cholesterolemie en markers in verband met de ontwikkeling van arteriosclerose. Op het einde van het experiment bleek de klinische diagnose bij de helft van de personen lijdend aan het metabool syndroom of type 2 diabetes zich te keren.
Hoewel de resultaten nog bevestigd moeten worden door longitudinaal onderzoek gebaseerd op grotere onderzoekspopulaties, tonen ze toch aan dat belangrijke wijzigingen in de levensstijl opmerkelijke en binnen zeer korte tijd veranderingen kunnen teweeg brengen.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
J Appl Physiol. 2005 dec 15:

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés