.
 

Archieven> N°73 > artikel
<< previous next >>

Hartvriendelijk koken

Piet Huysentruyt, een bekende Vlaamse kok, heeft een hart voor de gezonde keuken. In een nieuw boek gerealiseerd in samenwerking met Vitelma, stelt hij 150 cholesterolarme gerechten voor. Een hap uit het heerlijke boek ...

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 73, Okt/Nov 2005

het artikel drukken

In ‘Hartvriendelijk koken’ geeft Piet Huysentruyt een resem van handigheidjes mee om cholesterolarme en vetarme gerechten in het algemeen op een overheerlijke manier te bereiden. Het kookboek puilt uit van creatieve ideeën en gerechten. Enkele voorsmaakjes : auberginepuree met gerookte zalm, witloofsoepje met graanmosterdcrème, penne met ratatouille van groentjes, gegrilde zeebaars met cantharellen, of carpaccio van ananas. Voor elk gerecht is de nutritionele waarde berekend, hoeveel calorieën het levert, hoeveel eiwitten, koolhydraten en ruwe celstof het bevat en tevens hoeveel vet en cholesterol er in aanwezig is. In de inleiding behandelt de schrijver enkele begrippen over cholesterol, het verschil tussen goede en slechte cholesterol, de kwalitatieve aspecten van vetten en van een evenwichtige voeding. Het boek Hartvriendelijk Koken werd gerealiseerd in samenwerking met de Vlaamse Vereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten en het Centrum voor Voedings- en Dieetadvies van de Universiteit van Gent.

Wie is Piet Huysentruyt?

In de loop der jaren is de naam van Piet Huysentruyt synoniem geworden van een heerlijke en natuurlijke keuken, waarvan vooral in gezelschap kan genoten worden. De vermaarde chef, een charismatische persoonlijkheid uit het Vlaams medialandschap, is niet enkel een kok zonder weerga; hij wil ook met iedereen die er belangstelling voor heeft zijn geheimen delen. In zijn boek “Eigentijds en Eigenzinnig” beschrijft hij op een originele en gedurfde wijze zijn wedervaren als beginnende kok en zijn weg naar meesterkok. Doorheen zijn serie Lekker Thuis en zijn Kookbijbel heeft hij menig kookliefhebber de kunst geleerd om lekkere, gevarieerde, eenvoudige en snel te bereiden gerechten klaar te maken. Voor diabetici, maar ook voor iedereen die gezond wil eten, heeft hij in Creatief Koken voor Diabetici een resem van lekkere recepten op punt gesteld. Voor diegenen die er van dromen om alle kneepjes van het koken met een wok onder de knie te krijgen heeft hij een handig boekje ‘Alles in de wok’ geschreven. Tenslotte is er bijvoorbeeld ook nog “Leven & Koken als Piet in Frankrijk”, waarin hij beschrijft hoe hij zich in een huisje in de Ardèche is gaan nestelen en er Franse gerechten in beschrijft om je vingers er bij af te likken …

Voor de weetgierige lekkerbekken

Om de appetijt wat aan te scherpen een voorgerecht als voorsmaakje, een gerecht dat eenieder zal verrassen.

Vietnamese groenteloempia

Ingrediënten voor vier personen
4 velletjes rijstdeeg
1 teentje knoflook
julienne van groenten (courgette, prei, wortel, sojascheuten, …)
peper (en zout)
1 eiwit
Vitelma Speciale Frituurolie
Voor de saus
1 peperoni
1 teentje look
1 eetlepel honing
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepels sojasaus
1 koffielepel gehakte gember
1 eetlepel gehakte koriander
4 eetlepels Vitelma Slaolie

Bereiding

Schik de velletjes rijstdeeg tussen natte handdoeken tot ze week zijn (ongeveer 10 minuten).
Pel de 2 teentjes knoflook en snipper ze fijn. Snijd de peperoni in de lengte middendoor en verwijder de zaadjes. Snipper hem fijn.
Kruid de groentejulienne met peper (en zout) en voeg er de helft van de knoflook aan toe.
Schik vier hoopjes op het rijstdeeg en rol ze op tot 4 loempia’s. Kleef ze dicht met wat eiwit.
Laat ze gedurende 2 uur rusten en frituur ze daarna op 180°C in de frituurolie.
Meng de honing met de azijn, de sojasaus, de rest van de knoflook, de peperoni, de gember, de koriander en de olie tot een saus.
Serveer de loempia’s met de saus.

Nicolas Rousseau

Voor meer informatie : www.vitelma.be

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés