.
 

Archieven> N°57 > artikel
<< previous next >>

Doe wat ik je zeg…

… zoals ik het doe ! Vindt u dat bij de behandeling en preventie van zwaarlijvigheid de arts het goede voorbeeld geeft? Wil hij geloofwaardig overkomen, wellicht wel…

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 57, Januari/Februari 2003

het artikel drukken

“Wie de wereld wil verbeteren, beginne bij zichzelf…” Een gezegde dat ook voor de arts geldt, zeker wanneer hij zijn zwaarlijvige patiënt aanbeveelt een gezondere levensstijl aan te meten. Uit een recente studie* blijkt dat iemand die een vermageringsdieet volgt ‘Oost-Indisch doof is' wanneer blijkt dat zijn gesprekspartner zich in dezelfde situatie bevindt…. Volgens dr. Robert Hash, universiteit van Mercer, Georgië, hebben de gezondheid en de levenshouding van de arts zelf ontegensprekelijk een invloed op de intenties van een patiënt om zijn slechte eetgewoonten te wijzigen. Wil hij geloofwaardig zijn, dan moet hij zelf het goede voorbeeld geven. Hash en zijn medewerkers hebben in de staat Georgië 226 patiënten uit de praktijk van 5 huisartsen gevolgd. Twee van hen (mannen) waren zwaarlijvig, ze wogen respectievelijk 125 en 102 kg. De drie andere, onder wie twee vrouwen, hadden een normaal gewicht. Het oordeel van de ondervraagde patiënten was unaniem: gezondheidsadviezen geformuleerd door de niet-obese dokters werden beter opgevolgd dan wanneer ze van obese dokters kwamen. De patiënt gaat er van uit, aldus nog Hash, dat een dokter met een normaal gewicht in goede conditie verkeert en weet waarover hij praat…. Anderzijds is het merendeel van de patiënten wel ontvankelijk voor algemene raadgevingen omtrent gewichtsverlies en fysieke activiteit, door welke van de vijf artsen deze ook worden gegeven. Het onderzoeksteam had hiervoor niet onmiddellijk een verklaring. Het moet gezegd dat ongeveer 60 procent van de bevolking in de staat Georgië zwaarlijvig is….

Deze studie toont dus aan dat het vaak gemakkelijker is over goede leefgewoonten ‘te praten' dan ze ‘toe te passen'! Een arts is in de eerste plaats een mens, met zijn sterke en zwakke kanten, wat aan de geneeskunst een menselijk gelaat geeft….

Nicolas Rousseau

Ref. :
*Hash RB et al., Preventive Medicine 2003; 36: 41-44

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés