.
 

Archieven> N°105 > @rtikel
article précédent image suivante

Co-enzym Q10: een echte hoeksteen van het energiemetabolisme

De International Coenzyme Q10 Association kwam onlangs samen in Brussel. We konden tijdens ons bezoek aan deze prestigieuze wereldbijeenkomst veel leren over deze al te discrete molecule, het co-enzym Q10, die we wel degelijk moeten kennen.

Alomtegenwoordig

Deze kleine molecule wordt ubiquinone genoemd omdat ze overal in het lichaam wordt aangetroffen. Het woord « ubiquinone » betreft de geoxideerde vorm, terwijl de term « ubiquinol » betrekking heeft op de gereduceerde vorm. De endogene aanmaak vertrekt van fenylalanine, tyrosine en methionine maar ze is ook aanwezig in voedingsmiddelen. We treffen dit co-enzym aan in celmembranen en in de membranen van mitochondrieën. De functies ervan zijn veelvuldig. Het is een transporter van elektronen in de ademhalingsketen van de mitochondrieën, maar doet ook dienst bij het transport van elektronen in het plasmamembraan en in de lysosomen Het is een anti-oxidans maar regelt ook de permeabiliteit van de transitoire poriën in de membraan van mitochondrieën. Het activeert de ontkoppeling van eiwitten in de mitochondrieën en speelt een rol in de regeling van de fysisch-chemische eigenschappen van membranen.

De concentratie co-enzym Q10 in de weefsels verschilt al naargelang van het orgaan, de leeftijd en de gezondheidstoestand. Het hart, de nieren en de lever hebben het hoogste gehalte bij jonge mensen. Maar met de leeftijd neemt de concentratie sneller af in het hart dan in beide andere organen zodat onze levenspomp op de tweede plaats komt van de drie. De concentraties zijn dan duidelijk lager dan bij jongere mensen. Op 40 jaar bedragen de gehalten in het hart nog slechts 68% van die op 20 jaar en op 80 jaar amper 43%. Dan dient het hart nog in goede gezondheid te zijn want bij hartfalen is de concentratie CoQ10 slechts 0,37 mcg/g droog hartweefsel bij hartfalen klasse I of II van de New York Heart Association, tegenover 0,42 in een normaal hart. Bij hartfalen klasse III of IV daalt ze tot 0,28 terwijl de naarmate waarde 0,42 is. Het is logisch dat een orgaan zoals het hart de hoogste concentratie heeft want dat verbruikt er het meest van aangezien het veel energie verbruikt. Als het hart gestoord is dan is het ook logisch dat er een tekort aan co-enzym Q10 is. Maar supplementen kunnen oraal worden gegeven.

Een meerwaarde bij hartfalen

Er werden verschillende klinische trials op dat vlak uitgevoerd en in de meta-analysen werd besloten dat de aanbreng van supplementen bij hartfalen een reeks parameters verbeterden zoals de cardiale index, de ejectiefractie, het telediastolisch volume, de inspanningstolerantie en zelfs het NYHA stadium van de aandoening. In een studie bij 424 patiënten met hartfalen die met CoQ10 (300 mg/d ) gedurende 7 dagen werden behandeld voor hartchirurgie werd aangetoond dat het weefsel afgenomen voor de operatie ter hoogte van de rechter voorkamer een CoQ10 concentratie had vermenigvuldigd met 3 in vergelijking met dat van patiënten die een placebo kregen. En de aanmaak van ATP was bijna verdubbeld.

Goed voor de spieren

Co-enzym Q10 heeft ook een beschermend effect op de spieren tijdens een behandeling met cholesterolverlagende statines. De statines blokkeren niet enkel de aanmaak van cholesterol maar ook die van CoQ10, dat gemeenschappelijke voorlopers heeft met cholesterol. Er werd duidelijk aangetoond dat het serumgehalte van het co-enzym daalt in de loop van een behandeling met een statine en terug stijgt na stoppen ermee. De bijwerkingen op de spieren van statines zijn meestal enkel spierpijnen maar zeldzamer ook myolyse. Suppletie met CoQ10 heeft significant de spiersymptomen doen verminderen tijdens inname van statines. De gebruikelijke doses bij suppletie zijn 50 tot 100 mg/d. Bij een pathologie kan men gaan tot 300 mg en meer zonder de endogene aanmaak te veranderen en zonder bijwerkingen.

Alexandre Dereinne

Referencies:

Caso et al. Am J Cardiol 2007; 99: 1409-12.
Chiang et al. J Nutr & Env Med 2004; 14:17-28.
Hofman-Bang et al. J Cardiac Failure 1995; 1: 101-7.
Laaksoenen et al. Eur J Clin Pharmacol 1994; 4: 313-7.
Langsjoen H et al. Mol Aspects Med 1994; 15: 165-75.
Rosenfelt et al. Ann N Y Acad Sci 2002; 959: 335-9.
Soja and Mortensen. Mol Aspects Med 1997; 18: 159-68.

Zita C,Overvad K, Mortensen SA et al. Serum coenzyme Q10 concentrations in healthy men supplemented with 30 mg or 100 mg coenzyme Q10 fort two months in a randomised controlled study. Biofactors 2003; 18: 185-93.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés