.
 

Archieven> N°105 > @rtikel
article précédent image suivante

Kaas, aanbevolen voor senioren

De lichaamssamenstelling wijzigt opmerkelijk met het vorderen der jaren. De behoefte aan calcium en eiwitten stijgt, terwijl de intestinale opname ervan daalt. Kaas is, omwille van zijn nutritionele samenstelling, een uitgelezen voedingsmiddel om aan de behoefte van deze voedingsstoffen te voldoen.

Tal van parameters beïnvloeden het gehalte aan CoQ10 in het bloed, zoals leeftijd, roken, bepaalde aandoeningen, medicatie of voeding. Een evenwichtige voeding levert gemiddeld 5 tot 10 mg CoQ10 per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid schommelt echter tussen 50 en 100 mg per dag. Tot op heden zijn weinig of geen gegevens gekend omtrent de hoeveel CoQ10 die de Belg via zijn/haar voeding inneemt.

Fysiologische veranderingen

Het botmetabolisme wordt door tal van factoren beïnvloed, zoals genetische, nutritionele, fysieke en hormonale factoren. Een gecumuleerd tekort aan calcium en vitamine D, met een hyperparathyroïdie als gevolg, versnelt de resorptie en botremodulatie, wat tot een brozere botmassa leidt. Hierdoor verhoogt de incidentie van botfracturen, in het bijzonder die van de dijbeenhals, en de verzakking van de wervels.

Om deze voorvallen te voorkomen, is het belangrijk dat de dagelijkse behoefte aan calcium en vitamine D bij senioren zeker gedekt wordt. Wat de aanbreng van vitamine D betreft kan een dagelijkse blootstelling aan het zonlicht grotendeels de behoefte dekken. Calcium daarentegen moet via de voeding aangebracht worden. Ook de aanbreng van eiwitten is belangrijk gezien het vermindert eiwitanabolisme op latere leeftijd. Kaas, rijk aan deze twee voedingsstoffen, wordt in de voeding van senioren dan ook warm aanbevolen.

Calcium- en eiwitmijnen!

Kaas is een uitstekende bron van calcium en eiwit. Ter illustratie: een sneetje Gouda van 50 g bevat 12.5 gram eiwit en 405 mg calcium. Als gevolg van twee natuurlijke verouderingsverschijnselen stijgt de behoefte aan calcium en eiwit bij zestigplussers. Deze zijn osteoporose, gekenmerkt door een verhoogde botafbraak; en sarcopenie, een progressieve afbraak van de spiermassa.

Het is daarom uiterst belangrijk de consumptie van kaas bij senioren aan te moedigen, gezien kaas, zoals reeds hoger aangehaald, in relatief kleine porties bijzonder rijk is aan calcium en eiwit. Dit is, gezien de vaak verminderde eetlust, een opmerkelijke troef.

Een immuniteitsvoordeel?

Senioren hebben een verminderde immunitaire weerstand waardoor ze vatbaarder zijn voor allerhande infecties. Ook hier kan kaas een hielzame dienst bewijzen. In een recent onderzoek werd bij bejaarden (leeftijd tussen 72 en 103 jaar), de invloed op de immunitaire weerstand van een type goudakaas, verrijkt met probiotica, onderzocht. De proefpersonen werden in een ‘testgroep’ en een ‘controlegroep’ ingedeeld. Aan de testgroep werd gevraagd bij het ontbijt een sneetje kaas, verrijkt met een probioticum, te consumeren en dit gedurende vier weken. De controlegroep at een sneetje gewone kaas.

In de testgroep (die verrijkte kaas at) was de aangeboren en verworven immuniteit significant verbeterd. De onderzoekers stelden een verhoogde fagocytaire en lymfocytaire ‘natural killer-’celactiviteit vast.

Deze studie toont aan dat een regelmatige inname van kaas, verrijkt met probiotica, bij bejaarden aanleiding geeft tot een verbeterde immuniteit ten aanzien van externe agressoren. Wellicht zullen dergelijke kaasproducten in de toekomst in onze winkelrekken te vinden zijn.

Alexandre Dereinne

Referencies:

Programme National Nutrition Santé, France. Livret d’accompagnement destiné aux professionnels de santé. La santé en mangeant et en bougeant. Le guide Nutrition à partir de 55 ans.
Artikel in PDF
Franse teksten geconsulteerd in juli 2010

Montague-Jones G. Study backs immune health benefits of probiotic cheese. Mai 2010.
Artikel in PDF
Engels Artikel, geconsulteerd in juli 2010.

Nubel. Belgische Voedingsmiddelentabel, 5de editie, Brussel, september 2009.
Franse en Nederlandstalige uitgave, geconsulteerd in juli 2010.


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés