TAffiches, radiospots, folders, een website ... van 13 tot 26 september kunt u in België niet naast de nieuwe campagne van de Brailleliga kijken. Op het programma: animatie in scholen, kookwedstrijden tussen een blinde persoon en een chef-kok op plaatselijke markten en de verkoop van een speciaal voor de gelegenheid samengestelde “Brailleliga-maaltijd” in de restaurants van Lunch Garden.

Het is natuurlijk wel zo dat geen enkel dieet kan voorkomen dat onze ogen ouder worden, ook kan een dieet onze ogen niet tegen alle ziekten beschermen, want bepaalde ziekten worden veroorzaakt door andere, genetische of omgevingsgebonden, factoren. En toch is voeding een factor die een rechtstreekse invloed heeft en die ons kan helpen om de risico’s te beperken en onze ogen langer gezond te houden. Dat is de boodschap die we met deze preventiecampagne willen uitdragen.

Fruit en groenten bevatten krachtige antioxidanten, zoals pigmenten, maar ook vitamines of mineralen. Al deze voedingsstoffen neutraliseren de vrije radicalen in onze ogen die na verloop van tijd onomkeerbare schade kunnen veroorzaken. Deze vrije radicalen zijn afkomstig van ons eigen lichaam of van externe factoren zoals tabak, alcohol, vervuiling, uv-stralen, enz. Met de jaren vermenigvuldigen ze zich en stijgt de behoefte aan antioxidanten. Daarom is het belangrijk dat we goed letten op wat we eten om ons gezichtsvermogen te beschermen! Antioxidanten zitten in alle lagen van de voedselpiramide, maar ze zijn het talrijkst in het rijtje van plantaardige voedingsmiddelen, dus bij groenten en fruit.