.
 

Inhoudstafel HF 76

Maart/April 2006
Plantaardige sterolen en cholesterol: waarom lukt het?
Sinds jaren hebben plantaardige sterolen en stanolen de oorlog verklaard aan cholesterol ! In de winkelrekken zijn er steeds meer producten te vinden en er verschijnen steeds meer wetenschappelijke studies. Hoe kunnen hun niet aflatend succes en doeltreffendheid verklaard worden ?

Vis en kanker: exit omega-3?
De lijst van de positieve eigenschappen van de omega-3 vetzuren is lang. Een recente studie toont echter aan dat we voorzichtig moeten zijn met bepaalde beweringen, vooral ook omwille van methodologische problemen verbonden met bepaalde studies.

Cacao doet harten kloppen ...
In de huidige context van het toenemend probleem van zwaarlijvigheid komen chocolade en cacao vaak op de beklaagdenbank terecht. Nochtans stapelen de onderzoeken zich op waaruit blijkt dat de bestanddelen van cacao een gunstig effect hebben op de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen en kankers, twee van de meest dodelijke aandoeningen. Een ambigue situatie, waarin rode wijn zich voor de ontdekking van de vermaarde 'Franse paradox' ook al eens bevond.

Foliumzuur voor de zwangerschap
Zelfs in de periode voor de zwangerschap is het noodzakelijk, om misvormingen van het zenuwstelsel bij de foetus te voorkomen, over voldoende foliumzuur te beschikken. Hoe kunnen toekomstige moeders zich van een voldoende aanbreng aan deze vitamine verzekeren ? Eens te meer is het antwoord eenvoudig, maar oh zo moeilijk te realiseren : een evenwichtige voeding ...

Vitamine D : gezondheid in de zon ...
De laatste maanden ontspint er zich een ware wetenschappelijke opwelling omtrent vitamine D. Vreemd genoeg spitst de animositeit zich niet enkel toe op de invloed van vitamine D op de gezondheid van het skelet. Integendeel, het cholecalciferol profileert zich beetje bij beetje als heuse gezondheidsindicator. Een stand van zaken.

Current Cover
<< previous next >>

Google

Web
H&F.be