.
 

News 2005
<< previous next >>

Conlonkanker: beschermende vitamines

Een voeding rijk aan vitamine C en aan bepaalde vitamines van de B-groep lijkt colonpoliepen te voorkomen, ook bij rokers, volgens een nieuwe Franse studie...

Door Nicolas Rousseau

News van :
26 Oktober 2005

het artikel drukken

Colonkanker is altijd al een van de meest frequente kankers in ons land geweest:het is nu de tweede meest voorkomende kanker bij de vrouw en de derde bij de man. In diverse onderzoeken werd aangetoond dat kanker van colon en rectum frequenter voorkomt bij mensen met een voeding rijk aan dierlijke vetten en aan rood vlees en arm aan vezels of vis. Fruit en groenten hebben waarschijnlijk ook een gunstig effect tegen deze kankersoort met name omwille van hun hoog vezelgehalte. In weinig studies echter werd de impact bestudeerd van hun gehalte aan vitamines of antioxidantia. In een Franse studie werd nu een tip van de sluier gelicht, ook al werden vooral de vitamines in het algemeen bestudeerd veeleer dan hun voedingsbronnen.

Rokers: steeds weer het bèta-caroteen…

De auteurs hebben de voedingsgewoonten op gebied van vitamines vergeleken van 427 mensen zonder darmpoliepen (of goedaardige colonkanker die snel dient verwijderd te worden) met die van 362 mensen met dergelijk probleem. Er werd ook navraag gedaan naar de rookgewoonten. Resultaat: de enquête geeft aan dat de vitamines B6, B9 en C een omgekeerd verband vertonen met het risico van poliepen, of men al dan niet rookt. Er werd ook een trend vastgesteld tot bescherming voor het vitamine D. Maar voor het bèta-caroteen is de zaak complexer: daardoor vergroot het risico van colonpoliepen bij rokers (en zelfs bij ex-rokers) en daalt het risico bij niet-rokers.
Die resultaten zijn niet verwonderlijk. Reeds ettelijke jaren geleden werd vastgesteld dat rokers er alle belang bij hebben overdoses bèta-caroteen te vermijden, vooral via het nemen van hoog gedoseerde supplementen. Door dergelijke gewoonte vergroot het risico van longkanker en nu dus ook van colonkanker. He goede nieuws is dat rokers en niet rokers er zeker wel voordeel uit halen om meer plantaardige producten te eten die de voornaamste bron blijven van vitamine C en vitamine B 9 in onze voeding.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
Senesse P et al. J Nutr 2005;135(10) :2468-72

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés