.
 

News 2005
<< previous next >>

Gebakken eetwaren :
merkers van gewichtstoename

Beweren dat gebakken voedingswaren vanuit dieetoogpunt weinig correct zijn is een waarheid als een koe maar het bewijzen is minder evident. In een nieuwe studie wordt aangetoond dat de consumptie buitenshuis van gebakken eetwaren het gewicht van adolescenten doet toenemen.

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
19 Oktober 2005

het artikel drukken

Onze voedingsgewoonten zijn volop aan het veranderen en een van de voorname kenmerken van de moderne maatschappij is dat het op geregelde uren thuis eten minder vaak gebeurt maar dat er frequenter minder gestructureerde maaltijden buitenshuis (restaurants, snacks…) worden geconsumeerd. Kan de steile stijging van de cijfers van obesitas bij jongeren gedeeltelijk op rekening geschreven worden van de explosie van de maaltijen buitenshuis ? Dat was de werkhypothese van een vorserteam van de School voor Volksgezondheid van Harvard in Boston. In hun vroeger werk toonden zij al aan dat maaltijden buitenshuis door adolescenten vaak gebakken voedingswaren omvatten als frieten, beignets en andere «nuggets».

In deze nieuwe studie, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in oktober in het tijdschrift Pediatrics, hebben de vorsers 14 355 jongens en meisjes tussen 9 en 14 jaar oud onderzocht. De gegevens omvatten lengte, gewicht en voedingsgewoonten over drie opeenvolgende perioden van een jaar.

Home, sweet home

De resultaten wijzen uit dat de BMI des te hoger is naarmate de jongeren frequenter buitenshuis eten. De adolescenten die in de loop van de drie jaren meer gebakken eetwaren nuttigden buitenshuis kwamen significant meer in gewicht bij dan de jongeren die de voorkeur gaven aan gezinsmaaltijden. En dat was niet alles :het nutritioneel profiel van de frietliefhebbers is duidelijk minder goed : het is rijker aan calorieën, verzadigde vetzuren, trans-vetzuren, rood vlees, voorbereide vleeswaren, gesuikerde dranken en de glycemische lading is eveneens hoger. Als nuttig bestempelde voedingswaren zoals magere zuivelproducten en groenten en fruit daarentegen waren minder goed vertegenwoordigd bij de adepten van gebakken voedingsmiddelen buitenshuis. Allemaal kenmerken dus die niet rooskleurig zijn voor de toekomst…

In de studie werd tevens aangetoond dat er een alarmerende evolutie is van de inadequate voedingsgewoonten bij adolescenten. Het percentage jongeren tussen 13 en 14 jaar dat gebakken eetwaren buitenshuis gebruikt a rato van 4 tot 7 keer per week is gestegen van 7,5 % in het beging van de studie tot 12,7 % na 3 jaar.

Ook al wijst alles erop dat de voedingsconsumptie buitenshuis niet zal kunnen worden afgeremd, toch is het dringend nodig het voedingsaanbod aan te passen om alternatieven aan te bieden voor de gebakken middelen zodat die vanuit dieetoogpunt gezonder zijn maar toch nog aantrekkelijk en financieel toegankelijk blijven.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Tavera E M et al. Pediatrics vol 116, n°4, oktober 2005.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés