.
 

News 2005
<< previous next >>

Meer groenten en fruit voor gezonde botten

Door in de kinderjaren voldoende fruit en groenten te eten zou het botkapitaal beter opgebouwd worden onafhankelijk van de zuivelconsumptie en de fysieke activiteit.

Door Nicolas Rousseau

News van :
05 Oktober 2005

het artikel drukken

De adolescentie is een kritieke periode voor de botopbouw, die dan het maximale rendement bereikt. Hoe hoger de minerale botopbouw is in die levensperiode, des te denser en steviger de botten zullen zijn. Omwille van hun hoog calciumgehalte dienen zuivelproducten zeker in voldoende hoeveelheid gebruikt (minstens 3 porties per dag) maar ook andere voedingsmiddelen spelen een actieve rol bij de botgroei. Daartoe behoren groenten en fruit die meer en meer aandacht krijgen van de specialisten. Recentelijk hebben Canadese vorsers de consumptiegewoonten onderzocht wat betreft zuivelproducten en plantaardige producten bij 85 jongens en 67 meisjes tussen 8 en 20 jaar oud gedurende bijna 7 jaar. Om de 6 maanden werd een voedingsbalans opgesteld in combinatie met meten van gewicht en lengte en een jaarlijkse radiografie van het volledig skelet.

Melk alleen niet voldoende

Ook al gebruiken de meeste adolescenten voldoende zuivelproducten, toch voldoet de meerderheid van hen niet aan de aanbevelingen voor groenten en fruit (bijna 70 % van de adolscenten). De studie heeft duidelijk het belang aangetoond van het aantal dagelijkse plantaardige producten naast een optimale calorieaanbreng en een regelmatige fysieke activiteit op de minerale botdensiteit: in vergelijking met de jongens die nauwelijks een portie fruit per dag gebruikten (het gemiddelde) hadden de jongens die bijna 10 dagelijkse porties gebruikten gemiddeld 48,6 g meer mineralen opgestapeld…Dergelijk effect werd niet vastgesteld bij de meisjes maar volgens de auteurs van de studie zou dat waarschijnlijk te wijten zijn aan een onderschatting van de voedingsaanbreng, des te meer omdat in andere onderzoeken duidelijk bleek dat jonge meisjes die meer groenten en fruit eten densere beenderen hebben.

Tot de pistes die werden aangehaald om dergelijk beschermend efect te verklaren behoren de rijkdom van plantaardige producten aan “alkalinisernde” mineralen zoals fosfaten en kalium. Door de totale zuurtegraad van het bloed te verlagen verhinderen zij inderdaad dat het lichaam het bot gebruikt als buffer. Sommige plantaardige producten met name spinazie of groene groenten, bevatten eveneens vitamine K dat nodig is voor de botvorming. Vitamine C en ander antioxidantia zoals polyfenolen lijken eveneens de gezondheid van de beenderen aanzienlijk te beïnvloeden.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Bron:
Vatanparast H et al Am J Clin Nutr. 2005 Sep;82(3):700-6.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés