.
 

News 2005
<< previous next >>

Planten om gewicht te verliezen

"Gewicht verliezen zonder honger te lijden", dat is een al te banale slogan, waarachter vaak bedrog schuilgaat. Maar dat is niet altijd het geval...

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
28 September 2005

het artikel drukken

Een van de belangrijkste hinderpalen die gewichtsverlies door dieet belemmeren is het hongergevoel. Een ontoereikend verzadigingsniveau vereist een eeuwige strijd om de eetlust te onderdrukken tot het moment waarop men opgeeft en de moeilijk verloren kilo's snel terug aankomen. Er bestaan veel middelen om het hongergevoel te onderdrukken op basis van voedingsvezels, die het mogelijk maken om een groter verzadigingsgevoel te krijgen, maar zij kunnen op zich alleen niet het calorieëntekort en verzadiging verzoenen. Het begrip geringe calorieëndichtheid, dat wil zeggen een voeding waarvan de calorieëninhoud gering is voor het gegeven volume en het gewicht, blijkt steeds meer een middel te zijn om de calorieënaanbreng te beperken zonder met de maag in de knoop te zitten. Maar ook al is dit principe betrekkelijk goed gedocumenteerd, toch is de toepassing ervan met concrete maatregelen niet zo gemakkelijk. En als de oplossing nu eens in een vetarme strikt vegetarische voeding berustte?

Naar believen knabbelen!

Het is deze piste die werd onderzocht door een team van de School voor Volksgezondheid van de George Washington universiteit bij een groep van 64 gemenopauzeerde vrouwen met overgewicht. Zij werden in twee groepen verdeeld: de eerste volgde een strikt vegetarisch dieet (ofwel vegetaal waarbij elk voedingsmiddel van dierlijke afkomst werd gebannen) en een vetarme voeding (want oliën kunnen wel plantaardig zijn, maar toch zeer calorierijk!). De tweede groep volgde de aanbevelingen van het National Cholesterol Education Program (NCEP), met de nadruk op de vermindering van de totale lipiden en van de verzadigde vetzuren, maar zonder beperking van de calorieënaanbreng. In de vegetarische groep konden de deelneemsters een hele reeks voedingsmiddelen naar believen eten, met name vruchten, gekookte en rauwe groenten en volkorenproducten.

Gewicht en insuline

Na 14 weken zijn de resultaten duidelijk: in de vegetarische groep werd significant meer gewicht (- 5,8 kg) verloren dan in de andere groep (- 3,8 kg). Bovendien is de insulinegevoeligheid eveneens beduidend verbeterd, zoals de stijging van het indexcijfer aangeeft, dat van 4,6 tot 5,7 steeg. Maar de auteurs hebben er vooral op gewezen dat de vrouwen van de vegetarische groep duidelijk meer gemotiveerd waren dan de anderen.

Hoewel over het vegetarisch dieet vaak een zekere scepsis bestaat, die door de hoge risico's van voedingstekorten gerechtvaardigd is als dergelijk dieet langdurig wordt gevolgd, gaat het hier om een ernstige mogelijkheid om een van de belangrijkste hinderpalen bij vermagering te helpen opheffen.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Abonneer u gratis op de
newsletter van Health and Food

Referentie:
Barnard ND en al. Am J Med;118 (9):991-7.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés