.
 

News 2003
<< previous next >>

Europa van de voeding

De 9de Europese Conferentie van de Voeding* vond recent plaats in het hart van de grote laars: Rome. Vorsers uit de ganse wereld kwamen als ware moderne gladiatoren hun meest recente ontdekkingen uit de doeken doen. Enkele echo’s uit de via romana…

Door Nicolas Rousseau

News van :
15 October 2003

het artikel drukken

Eerste vastelling: het lijkt er meer en meer op dat de voeding een sleutelrol speelt – of misschien zelfs een doorslaggevende rol – bij de behandeling en preventie van allerlei ziekten. Volgens prof. Philip James (International Obesity Task Force) liggen in Europa bij 61 % van de cardiovasculaire aandoeningen slechte voedingsgewoonten aan de basis. Maar ook op tal van andere gebieden wordt het graf gegraven met de tanden…De voeding is rechtstreeks betrokken bij 51 % van de psychiatrische stoornissen, bij 13 % van de luchtweginfecties en bij 4 % van de congenitale aandoeningen. De macht van de vork is veel groter dan vermoed!

Een andere determinerende factor in het gat van de sociale zekerheid is het erbarmelijke gebrek aan fysiek activiteit en dat tekort neemt toe van generatie tot generatie. Realistische doelstellingen werden voorgesteld door prof Mikael Fogelholm (UKK Institute for Health Promotion Research, Finland) om fysieke activiteit te bevorderen : minimum 30 minuten per dag, eventueel verdeeld over 2 of 3 kortere sessies, volstaan om wekelijks 1 000 overtollige kcal te verbruiken. In bepaalde studies wordt echter meer dan het dubbele naar voren geschoven om het lichaamsgewicht stabiel te houden waarbij uithouding en weerstand worden afgewisseld.

Sociale verschuiving

Obesitas wint ook veld in de minst begoede landen. Volgens prof. Jaap C. Seidel, (Department for Nutrition and Health of Free University of Amsterdam), komt obesiteit voor bij 10 tot 20 % van de Latijns-Amerikanen en wordt nu ook het nog ongetroffen Aziatische continent door deze aandoening aangetast. Zelfs in de armste delen van Brazilië wordt ondanks voedselgebrek paradoxaal genoeg een groot aantal obese mensen opgemerkt…De voedselkwaliteit gaat dus op wereldschaal achteruit zelfs als ze niet copieus is.

De voeding van de toekomstige moeder en borstvoeding komen eindelijk ook in de schijnwerpers. In meer en meer onderzoeksstudies wordt beklemtoond dat de voeding van de vrouw een rechtstreeks impact heeft op de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. De omega-3 en de vitamines van de B-groep komen rechtstreeks tussen bij de cognitieve ontwikkeling van de baby en wel voor, tijdens en na de conceptie en ook bij de baby blues (wat betreft de omega-3).

Aanmoedigen van borstvoeding wordt al erg lang aanbevolen om evidente redenen (betere vertering, bifidiogeen effect, antilichamen,..). Maar het gunstig effect van moedermelk geldt ook voor vetzucht. In meer en meer onderzoek wordt inderdaad geopperd dat de kwantiteit van de ingenomen voedingseiwitten een doorslaggevende rol speelt tijdens de eerste twee levensjaren op het later ontwikkelen van obesitas. Moedermelk bevat veel minder eiwitten dan de flesmelk voor zuigelingen.

Is het moderne comfort misschien wat al te comfortabel geworden?

Nicolas Rousseau
Diëtist Voedingsdeskundige

* European Nutrition Conference. Van 1 tot 4 oktober 2003. Gebouwen van de FAO. Rome

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés