.
 

News 2003
<< previous next >>

Vitamine E tegen kanker van het spijsverteringsstelsel

Alfa-tocoferol vermindert het risico op gastro-intestinale kankers

Door Nicolas Guggenbühl

News van :
01 October 2003

het artikel drukken

Vitamine E is de generische naam voor een ganse reeks bestanddelen met als voornaamste alfa-tocoferol. De antioxiderende eigenschappen ervan hebben ervoor gezorgd dat deze molecuce uitgebreid bestudeerd werd in het kader van aandoeningen waarbij oxidatieverschijnselen worden verondersteld een belangrijke rol te spelen. Dat is in het bijzonder het geval bij kanker.

In een gerandomiseerd onderzoek in de streek van Linxian, in China, werd reeds aangetoond dat inname van een supplement met een combinatie van selenium, bèta-caroteen en vitamine E significant de sterfte door kanker deed dalen in vergelijking met mensen die dergelijk supplement niet kregen. In nutritionele onderzoeken zoals met verrijking van voedingsmiddelen wordt over het algemeen de vorm alfa-tocoferol gebruikt. Er bestaan slechts weinig gegevens over de rol van andere bestanddelen zoals het gamma-tocoferol.

Alfa en gamma verschillen

Recent hebben vorsers van het National Cancer Institute in Bethesda, in de Verenigde Staten , zich gebogen over het verband tussen de vitamines E en bepaalde kankers van het bovenste spijsverteringskanaal. Zij hebben de concentraties van alfa- en gamma-tocoferol vergeleken in het serum van 1 072 patiënten met een kanker van de slokdarm of van de maag met die van
1 053 controlepersonen.

De resultaten wijzen uit dat hoe hoger de concentratie alfa-tocoferol, hoe geringer het risico op een gastro-intestinale kanker : in vergelijking met mensen in het laagste quartiel voor alfa-tocoferol hebben degenen in het hoogste quartiel een relatief risico (RR) op slokdarmkanker (spinocellulair carcinoom van de slokdarm) van 0,63 en een RR van 0,84 voor een bepaalde vorm van maagkanker (maagkanker van de cardia). Er bestaat geen verband met gamma-tocoferol, wat erop wijst dat het wel degelijk de alfa-vorm is die een rol speelt in de etiologie van gastro-intestinale kankers.

We vermelden nog dat tot grote verwondering van de auteurs een andere vorm van maagkanker (van het maaglichaam) lijkt toe te nemen met het gehalte alfa-tocoferol, met een risico dat twee keer zo groot is tussen de extreme quarielen. Een te volgen zaak dus…

Nicolas Guggenbühl
Diëtist Voedingsdeskundige

Ref:
Taylor PR et al. J Natl Cacner Inst 2003;96(18) :1414-6.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés