.
 

Archieven> Artikel> N° Speciaal Bejaarden
<< previous next >>

Wanneer het dieet rivaliseert met statines

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer Speciaal, Mei 2006

het artikel drukken

We vertrekken van de stelling dat de combinatie van meerdere diëtetische maatregelen om de cholesterol aan te pakken doeltreffender zijn dan één enkele maatregel. Om dit aan te tonen startte David Jenkins (St Michael’s Hospital, Toronto) en zijn onderzoeksteam een studie bij patiënten met hypercholesterolemie. Het was de bedoeling diëtetische maatregelen uit te testen door volgende voeding samen te stellen : plantaardige sterolen (1 g/1000 kcal), sojaeiwitten (23 g/1000 kcal), slijmerige vezels afkomstig van haver, psyllium, aubergines, … (10 g/1000 kcal) en amandelen (23 g/1000 kcal). Een bijzonderheid aan deze studie was dat de 66 deelnemers voorafgaandelijk aan een metabole studie hadden deelgenomen met als doel de invloed van 1 maand behandeling met statines te evalueren; zodoende kon het resultaat tussen de twee behandelingen duidelijk worden geëvalueerd.

De resultaten na drie maanden dieet volgen tonen een daling van de LDL-cholesterol met gemiddeld 14 %, en na één jaar met 12,8 %. Dit resultaat was minder goed dan het resultaat in de statines-periode. Maar voor 32 % van de patiënten in de dieetstudie bedroeg de daling van de LDL-cholesterol meer dan 20 % na één jaar, wat niet significant verschillend is met het resultaat uit statinesstudie. De auteurs zijn evenwel van oordeel dat er een verband bestaat tussen het volgen van een dieet en de veranderingen van de cholesterolemie. Ze besluiten dan ook uit hun onderzoek dat voor meer dan 30 % van de patiënten die voldoende gemotiveerd zijn om de passende wijzigingen in hun dieet aan te brengen, het resultaat vergelijkbaar is met de inname van statines. Dit is vooral hoopgevend voor patiënten die omwille van persoonlijke of andere redenen liever geen medicatie innemen.

Nicolas Guggenbühl Diëtist,
Voedingsdeskundige

Jenkens DJ et al. Am J Clin Nutr 2006;83(3):582-91.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés