.
 

Archieven> Artikel> N° Speciaal Bejaarden
<< previous next >>

Cognitieve functies: vitamine C onzeker

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer Speciaal, Mei 2006

het artikel drukken

Meerdere studies hebben reeds gewezen op het mogelijk verband tussen vitamine C en cognitieve functies. De resultaten stemmen niet altijd overeen en zijn verre van samenhangend. Een onderzoeksteam, verbonden aan de School voor Maatschappelijke Gezondheid te Bloomberg, John Hopkins Universiteit in Baltimore, leidde een onderzoek bij 544 personen, 65 jaar en ouder, verblijvend in een seniorie. Bij nagenoeg iedereen (96,7 %) waren de cognitieve functies volledig normaal. De studie toont aan dat de personen uit het hoogste kwintiel (in vergelijking met personen uit het laagtste kwintiel) voor wat de plasmaconcentratie aan vitamine C betreft de beste resultaten scoorden op de Digit Symbol SubstitutionTest (DSTT) en, alhoewel minder uitgesproken, eveneens op de Mental State Examination (MMSE) test. De aanbreng van vitamine C via de voeding ging over het algemeen gepaard met een betere MMSE-score, hoewel dit niet significant was. Na een gestratifieerde analyse naar het geslacht blijkt dat de vitamine C in het bloed en de aanbreng van deze vitamine in de voeding gekoppeld zijn aan een betere MMSE-score bij de mannen, maar niet bij de vrouwen. De auteurs besluiten dan ook dat deze resultaten op zijn minst als matig te bestempelen zijn en geen hard bewijs leveren ten voordele van de hoeveelheid vitamine C in het bloed of in de voeding ten aanzien van de cognitieve functies.

Nicolas Guggenbühl Diëtist,
Voedingsdeskundige

Sato T et al. J Nutr Health Aging 2006 ;10(1) :37-44.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés