.
 

Archieven> Artikel> N°85
<< previous next >>

Evenwicht in de vetzuren, goed voor de insuline

Magali Jacobs

" HEALTH & FOOD " nummer 85, November - December 2007

het artikel drukken

Een onevenwichtige verhouding tussen de n-6 en n-3 vetzuren wordt vaak met de vinger gewezen in verband met ontstekingsproblemen in kader van cardiovasculaire aandoeningen. Een onderzoek, uitgevoerd door vorsers aan de Universiteit van Lyon, toont aan dat het opnieuw in evenwicht brengen van deze ratio een aantal metabole gevolgen met zich meebrengt.

Zeventien in goede gezondheid verkerende personen kregen gedurende 10 weken een dieet met een wisselende LA/ALA verhouding, gaande van gemiddeld 32,2 tot 2,2. Op het einde van de studie vertoonden de deelnemers een verlaagd LDL-cholesterolgehalte (van 2,5 naar 2,3 mmol/l) en TNF-? (van 2,2 naar 2,5), wat de insulinewerking op cellulaire niveau afremt. Parallel met deze waarden steeg hun adiponectine gehalte (van 6,5 naar 7,6). Het adiponectine wordt in het vetweefsel gevormd, verhoogt de insulinegevoeligheid en is een bepalende factor bij de regulatie van het triglyceridengehalte. De insulinegevoeligheid bij de proefpersonen onderging evenwel geen wijzigingen. Hierbij moet evenwel rekening gehouden worden met het feit dat het gezonde proefpersonen betrof. Het zou bijzonder interessant zijn deze studie opnieuw uit te voeren bij insulineresistente personen.

Magali Jacobs


Guebre-Egziabher F et al. Eur J Clin Nutre 2007; Aug 15 [Epub ahead of print].

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés