.
 

Archieven> Artikel> N°83
<< previous next >>

Soja doet kwik dalen

SVB en Nicolas Guggenbühl diëtist, nutritionist

" HEALTH & FOOD " nummer 83, Juni - Juli 2007

het artikel drukken

Heeft het soort eiwit, dierlijk of plantaardig, een invloed op de bloeddruk? Een vraag waarop onderzoekers uit Boston een antwoord zochten door aan 60 menopauzale vrouwen (waarvan 12 met hoge bloeddruk) twee verschillende soorten diëten voor te zetten. In het eerste dieet, dat aan de principes van een evenwichtige voeding beantwoordde, was 30 % van de energie afkomstig van vetten, 15 % van eiwitten en 55 % van koolhydraten. Verder nog 1200 mg calcium, twee maal per week vette vis en minder dan 200 mg cholesterol per dag. In het tweede dieet, dat qua nutritionele samenstelling vergelijkbaar met het eerste, werden 25 g dierlijke eiwitten vervangen door eenzelfde hoeveelheid soja-eiwitten (een halve kop sojanoten). Na het meten van de bloeddruk bleek dat dergelijke vervanging, bij de vrouwen met een normale bloeddruk, tot een significante daling van de systolische en diastolische bloeddruk leidt (respectievelijk 5 en 3 %) en dubbel zo veel bij de hypertensieve vrouwen. Bij bloedonderzoek van deze laatste groep bleek ook de slechte LDL-cholesterol met 11 % te zijn gedaald.

SVB en Nicolas Guggenbühl diëtist, nutritionist


Referentie: Welty F. et al. Arch Intern Med 2007;167:1060-67

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés