.
 

Archieven> Artikel> N°83
<< previous next >>

An apple a day keeps the asthma away!

Nicolas Rousseau diëtist, nutritionist

" HEALTH & FOOD " nummer 83, Juni - Juli 2007

het artikel drukken

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Aberdeen, Schotland, blijkt de hypothese dat de voeding tijdens de zwangerschap een doorslaggevende invloed heeft op het allergisch risico van hun kind, bevestigd te worden. Het resultaat van hun onderzoek werd op de jaarlijkse internationale conferentie van de American Thoracic Society wereldkundig gemaakt. De auteurs stellen dat het eten van appelen en vis de voorbeschiktijd van de zuigeling om allergische symptomen te ontwikkelen, op significante wijze doet dalen. Bij het onderzoek waren 1.212 kinderen betrokken die vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van vijf jaar gevolgd werden. Op basis van vragenlijsten met betrekking tot de voedingsgewoonten van de moeders, blijkt dat de kinderen van moeders die het meest appelen eten (in vergelijking met die met de laagste consumptie), minder te lijden hebben aan respiratoir gefluit. Ook de diagnose van astma tot de leeftijd van vijf jaar was beduidend lager. Aangaande de visconsumptie was de conclusie: kinderen van moeders die één of meer porties vis eten per week (in vergelijking met moeders die nooit vis eten) zijn beter beschermd tegen eczema. Geen enkel ander voedingsmiddel blijkt, althans in deze studie, dergelijke bescherming te bieden. Hoewel dit effect nog om bijkomende bevestiging vraagt en een mogelijke verklaring hiervoor ook nog zeer vaag blijft, is een mogelijke verklaring: de aanwezigheid van flavonoïden in de appelen en omega-3 vetzuren in de vis.

Nicolas Rousseau diëtist, nutritionist


Referentie :Referentie: Willem SM. Thorax 2007; in press

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés