.
 

Archieven> Artikel> N°76
<< previous next >>

Vitamine C en plantaardige producten voor een beter endotheelwerking

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 76, Maart/April 2006

het artikel drukken

Sinds lang is geweten dat een hoge inname van vitamine C en hoge bloedwaarden aan vitamine C, eigenschappen die over het algemeen bij grote groenten- en fruiteters gevonden worden, samengaan met een lager cardiovasculair risico. Een onderzoeksteam uit Groot-Brittannië onderzocht bij 3 258 mannen tussen 60 en 79 jaar oud, zonder voorgeschiedenis van cardiovasculaire aandoeningen of diabetes, het verband tussen vitamine C, het verbruik van fruit en groenten en bepaalde ontstekingsmarkers : het C-reactieve proteïne (CRP) en de hemostase (plasminogene weefselactivator of t-PA).
De resultaten tonen aan dat er tussen vitamine C in het bloed, vitamine C in de voeding en de inname van fruit een omgekeerd en significant verband bestaat ten aanzien van de twee markers, en dit na correctie met verwarrende factoren (groenten hebben geen invloed op de t-PA). Daarenboven lijkt tussen het plasmatisch vitamine C en de hoeveelheid fibrinogeen en de viscositeit van het bloed een omgekeerd verband te bestaan. Resultaten die met andere woorden klaar en duidelijk de anti-inflammatoire invloed en de heilzame werking op de endotheelwerking van vitamine C aantonen. Op uw fruit !

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, nutritionist

Referentie:
Wannamethee SG et al. Am J Clin Nutr 2006 ;83(3)567-574.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés