.
 

Archieven> Artikel> N°74
<< previous next >>

Alvleesklier : vlees op de rooster

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 74, Dec 2005

het artikel drukken

Hoewel de resultaten niet eensluidend zijn, stelt men vast dat de consumptie van vlees verband houdt met een hoger risico op pancreaskanker. Een omvangrijke prospectieve studie (Multiethnic Cohort Study), waarin 190 545 personen gedurende zeven jaar werden gevolgd, schept iets meer duidelijkheid. De resultaten wijzen op een bijzonder merkwaardig verband tussen de consumptie van vleeswaren en de incidentie van kanker van de exocriene pancreas. Tussen de extreme quintielen stijgt het relatief risico (RR) met 68 %. Wanneer varkens- of rood vlees gebruikt wordt, bedraagt het RR 50 %. Voor kip, vis, zuivelproducten, eieren, totale vetten, verzadigde vetzuren en cholesterol treedt het verband helemaal niet op. De auteurs besluiten hieruit dat, in tegenstelling tot wat vroeger altijd werd gedacht, dat niet de vetten aanwezig in het vlees de boosdoeners zijn, maar dat de mogelijke vorming van cancerogene stoffen, vooral tijdens de bereiding, die met de vinger moet gewezen worden.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige

Referentie:
Nöthlings U et al. Journal of the National Cancer Institute, oktober 2005.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés