.
 

Archieven> Artikel> N°69
<< previous next >>

Zwaarlijvigheid : regelmatig eten !

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 69, December 2004

het artikel drukken

Hoewel bij de behandeling van zwaarlijvigheid vaak aangeraden wordt een strikt voedingsschema te volgen, is over de invloed hiervan op het energiemetabolisme weinig of niets gekend. Deze bewering werd in een onderzoek bij tien dames getest. Gedurende twee weken namen ze eerst hun maaltijden op geregelde tijdstippen (zes maal per dag) en vervolgens gedurende twee weken op zeer wisselende tijdstippen (drie tot negen maaltijden per dag).
Uit de studie blijkt dat bij een regelmaat in de maaltijdinname een aantal parameters duidelijk verschillend zijn in vergelijking met een onregelmatig eetpatroon, met name : de calorie-inname is lager, de postprandiale thermogenese is meer uitgesproken en de totale cholesterol- en de LDL-waarden zijn lager. Hoewel de insulinemie en de glycemie op de nuchtere maag geen verschillen vertonen, is de insulinepiek en de oppervlakte onder de insulineresponscurve, na de inname van een testmaaltijd, lager tijdens de ‘regelmatige’ periode dan tijdens de ‘variabele’ periode. Resultaten die er op wijzen dat een onregelmatig eetpatroon een rol speelt in de ontwikkeling van overgewicht.

Nicolas Guggenbühl

Referentie :
American Journal of Clinical Nutrition 16-24 januari 2005.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés