.
 

Archieven> Artikel> N°69
<< previous next >>

Folaten en hypertensie

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 69, December 2004

het artikel drukken

Vitamine B9, lange tijd aanzien als de vitamine die enkel voor zwangere vrouwen belangrijk was, krijgt stilaan een ander imago, in het bijzonder in verband met de preventie van cardiovasculaire aandoeningen. Uit een onderzoek uitgevoerd aan de Harvard Medical School van Boston blijkt dat de inname van een aanzienlijke hoeveelheid folaten (via de voeding) en foliumzuur (medicamenteus) gepaard gaat met een verminderd risico op hypertensie bij de vrouw. Deze resultaten konden uit twee cohorten uit de vermaarde ‘verpleegkundigenstudie’ afgeleid worden. Eén onderzoeksgroep bestond uit meer dan 90 000 vrouwen tussen 27 en 44 jaar oud en een andere groep uit een populatie van 60 000 vrouwen met een leeftijd tussen 43 en 70 jaar. Na correctie van de leeftijd en de onderzoekspopulatie blijkt dat bij een inname van meer dan 1 000 mcg vitamine B9 per dag bij de jongere vrouwen het risico op hypertensie met 46 % daalt en dit in vergelijking met een inname van minder dan 200 mcg per dag. Bij de oudere dames werd ook een dergelijke bescherming vastgesteld, hoewel minder uitgesproken, met name een verminderd risico in ordegrootte van 18 %.

Nicolas Rousseau
Diëtist voedingsdeskundige

Referentie :
Forman JP et al. JAMA 2005; 293:320-29.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés