.
 

Archieven> Artikel> N°67
<< previous next >>

Omega-3 : bronnen voor de toekomst

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 67, Oktober/November 2004

het artikel drukken

De omega-3 hetze is niet meer te stuiten, wat stimulerend werkt voor het onderzoek naar nieuwe bronnen. Voor wat de vaandeldrager van de n-3 serie betreft, te weten het alfa-linoleenzuur (ALA), is het nog vrij gemakkelijk om via het plantenrijke zich hiervan royaal te bevoorraden. Voor de meervoudig onverzadigde vetzuren met lange keten (EPA en DHA) is dit niet zo evident, men vindt deze vooral in vette vis en visolie. Als gevolg van de steeds toenemende waterpollutie (dioxines, zware metalen) en de uitputting van de visreserves is men genoodzaakt naar alternatieve bronnen te zoeken.

Onderzoekers van de universiteit van Hamburg, Duitsland, zijn erin geslaagd om genetisch gemodificeerd lijnzaad te kweken (een plantensoort traditioneel rijk aan ALA) dat gans het noodzakelijke enzymatisch arsenaal bevat nodig voor de synthese van omega-3 vetzuren tot lange keten vetzuren (EPA en DHA). Het is voor het eerst dat een olie die de drie omege-3 vetzuren bevat het licht ziet. Nog een reden om, op termijn, de tot op heden nog negatieve houding ten aanzien van GGO’s te herzien.

Nicolas Guggenbühl

Referentie :
Abbadi A et al. The Plant Cell vol 16, 1-15 oktober 2004

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés