.
 

Archieven> Artikel> N°64
<< previous next >>

Jicht: er zijn purines en purines

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 64, Maart/April 2004

het artikel drukken

Zonder dat er harde wetenschappelijke aanwijzingen zijn, worden bepaalde voedingsmiddelen sinds mensenheugenis bestempeld als zijnde ‘verdacht' voor wat het ontstaan van jicht betreft. Een Amerikaans onderzoeksteam uit Boston, Massachusetts, heeft zich over deze aantijgingen gebogen. Het onderzocht over een periode van 12 jaar de evolutie van de gewrichten van 47 150 mannen die betrokken waren bij de vermaarde Health Professionals Follow-up Study. De studie bevestigt de klassieke invloed van de voeding: de purines moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Personen die zich in het hoogste quintiel voor wat de inname van rood vlees betreft bevinden, hebben, in vergelijking met personen uit het laagste quintiel, 41 % meer kans om pijnlijke opstoten als gevolg van een ontsteking te krijgen. Hetzelfde verhaal geldt voor producten afkomstig uit de zee: in het hoogste quintiel van verbruik ligt het risico 51 % hoger. Verrassing evenwel bij de purinerijke plantaardige producten (erwtjes, gedroogde bonen, champignons, spinazie en bloemkool). In tegenstelling met een wijd verspreide misopvatting is er hier geen verhoogd risico op een aandoening van jicht.

In het rek van de zogenaamde beschermende voedingsmiddelen staan de zuivelproducten op de bovenste plank. Het risico kan tot 44 % verminderd worden voor ‘intensieve gebruikers'. De auteurs van de studie wijzen evenwel ook op een ander dwingend aspect bij de dieetbehandeling: vermageren…

Nicolas Rousseau

Referentie :
Hyon K Choi et al. NEJM 2004;350:1093-1103

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés