.
 

Archieven> Artikel> N°64
<< previous next >>

Koffie: de dosis keldert diabetes …

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 64, Maart/April 2004

het artikel drukken

Finse onderzoekers (Finland is het land met het hoogste koffieverbruik per capita ) hebben de hypothese van twee andere onderzoeksteams, een Amerikaans en een Hollands, op basis van eigen onderzoek verder uitgediept. Ze stellen met name dat het drinken van koffie mogelijk een bescherming biedt ten aanzien van type 2 diabetes. Over een periode van de laatste 12 jaar werden tal van studies grondig nageplozen en gecompileerd en op basis van enquêtes die in Finland in 1982, 1987 en 1992 bij 6 974 mannen en 7 655 vrouwen werden afgenomen, stelde men vast dat 381 personen een type 2 diabetes ontwikkelden. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen wijzen de onderzoekers op een ‘dosis-respons'-verhouding tussen enerzijds het verbruik van koffie en anderzijds de preventie van diabetes. In vergelijking met hun gelijken die slechts 0 tot 2 tassen per dag drinken, bleek dat het risico op het ontwikkelen van diabetes bij mannen en vrouwen die dagelijks minstens tien tassen koffie drinken, respectievelijk daalde met 55 en 79 %. Bij meer matige koffieverbruikers (3 tot 4 tassen per dag), is de procentuele bescherming van ordegrootte 29 % (voor vrouwen) en 27 % (voor mannen). Zelfs na correctie voor een aantal beïnvloedende factoren zoals lichaamsgewicht, het soort koffie of de wijze van het zetten van de koffie (met of zonder filter) bleek het ‘diabetesbeschermend-effect' zich te handhaven. Hoe dit moet verklaard worden is nog niet helemaal duidelijk, vermoedelijk zijn er nog andere bestanddelen - dan enkel de cafeïne - in de koffie die er een rol bij spelen.

Nicolas Rousseau

Referentie:
Tuomilehto J et al. JAMA 2004;291(10):1213-9.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés