.
 

Archieven> Artikel> N°62
<< previous next >>

Volle granen goed voor de lijn

Door Nicolas Guggenbühl et Emmanuella Mollet

" HEALTH & FOOD " nummer 62, December 2003

het artikel drukken

Moet het nog gezegd: een vezelrijke voeding en volle graanproducten bieden talrijke voordelen voor de gezondheid. Onderzoekers van de Havard Universiteit hebben in een onderzoek aangetoond dat er, op lange termijn, een verband bestaat tussen de inname van volle graanproducten en gewichtstoename. De studie betrof een cohort van 74.000 verpleegkundigen tussen 38 en 63 jaar oud, waarbij geen cardiovasculaire aandoeningen, kanker of diabetes voorkwamen. Ze werden gedurende 12 jaar gevolgd en tijdens deze periode werden hun voedingsgewoonte en gewicht van nabij gevolgd. Er werd eveneens rekening gehouden met enkele andere parameters zoals fysieke activiteit en alcoholinname.

Bij aanvang van de studie bleek dat de dames die meer volle graanproducten innamen een lager gewicht hadden in vergelijking met de dames die weinig vezels aten. Na 12 jaar bleek dat bij de vrouwen waarbij het vezelgebruik het meest gestegen was, het minst bijgekomen waren in gewicht (gemiddeld 1.5 kg) in vergelijking met zij die meer geraffineerd voedsel innamen, en dit los van het startgewicht. In vergelijking met de dames die zich in het laagste quintiel qua vezelaanbreng bevinden en deze die zich in het hoogste quintiel bevinden is het risico van deze laatsten om obesiteit te ontwikkelen de helft lager. Deze gegevens zijn het zoveelste pleidooi waarin het belang van de “vezelreflex” nog maar eens bevestigd wordt.

Nicolas Guggenbühl et Emmanuella Mollet

Ref:
Lui S et al. Am J Clin Nutr 2003; 78(5):920-7.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés