.
 

Archieven> Artikel> N°62
<< previous next >>

Koffie, cafeïne en Rheumatoïde polyarthritis

Door Nicolas Guggenbühl et Emmanuella Mollet

" HEALTH & FOOD " nummer 62, December 2003

het artikel drukken

Enkele recent gepubliceerde studies laten uitschijnen dat het drinken van koffie of thee mogelijk het risico op rheumatoïde polyarthritis (RA) verhoogt. De studies hebben evenwel geen rekening gehouden met de verandering van voedings- en drankgewoonten van de consument doorheen de diverse levensfazen. Een nieuwe uitgebreide studie heeft deze lacune aangevuld. Hij heeft betrekking op 83.000 vrouwen die deelnamen aan de “Nurses Health Study” in de Verenigde Staten. Gedurende 18 jaar werd om de vier jaar nagegaan in welke mate hun drankgewoontes veranderden. In de loop van die periode werden 480 gevallen van RA gediagnostiseerd.

De onderzoekers stellen een beperkt verband vast tussen de inname van koffie bij aanvang van de studie en het risico op RA. Wanneer evenwel de gecumuleerde consumptie van koffie in rekening wordt gebracht is er geen enkel verband meer vast te stellen tussen de aandoening en het koffiegebruik (vier tassen en meer per dag). Dit geldt ook voor de totale inname van cafeïne, alsook voor deze van thee. Een voldoende reden om vroeger geformuleerde waarschuwingen te temperen.

Nicolas Guggenbühl et Emmanuella Mollet

Ref:
Karlson EW et al. Arthritis Rheum 2003;48(11):3055-60.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés