.
 

Archieven> Artikel> N°59
<< previous next >>

Visolie: opgepast voor de LDL!

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 59, Juni/Juli 2003

het artikel drukken

Het gebruik van gelatinecapsules gevuld met visoliën, rijk aan omega-3 met lange vetzuurketens (EPA en DHA), is wijd verspreid. Tal van studies laten uitschijnen dat deze producten voor patiënten met een hoog cardiovasculair risico voordelig kunnen zijn. Ze zijn evenwel niet vrij te pleiten van een controverse: hun gevoeligheid voor de oxidatie van de sterk meervoudig onverzadigde vetzuren.

Een Deens onderzoeksteam heeft onlangs bij 44 type 2 diabetespatiënten, gedurende 8 weken, twee verschillende diëten samengesteld: een waarin 4 g visolie en een ander waarin 4 g maïsolie per dag werden verwerkt. De aanbreng van vitamine E werd op 53,6 mg/d gestandaardiseerd. De auteurs konden aantonen dat de visolie een verhoogde oxidatie van de LDL in vivo en een verhoogde gevoeligheid voor oxidatie van de LDL in vitro teweegbrengt. Ze doen beroep op andere onderzoeken om het belang van hun klinische bevinding te evalueren.

Nicolas Guggenbühl

Ref.:
Pedersen H et al. Influence of fish oil supplementation on in vivo and in vitro oxidation resistance of low-density lipoprotein in type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr 2003:57(5):713-720.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés