.
 

Archieven> Artikel> N°59
<< previous next >>

Groenten, neofobie en moeilijke kinderen

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 59, Juni/Juli 2003

het artikel drukken

Meer nog dan bij volwassen haalt het verbruik van groenten bij kinderen niet de vooropgestelde aanbevelingen. Zit de periode van voedselneofobie, dit is de weerstand ten aanzien van nieuwe voedingsmiddelen, of het feit “moeilijke” kinderen te zijn, of weigering om gewone voedingsmiddelen te aanvaarden, daar voor iets tussen?

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft daaromtrent onderzoek verricht bij 192 meisjes van 7 jaar oud en hun ouders. De studie toont aan dat zowel voedselneofobie als het feit “moeilijke” kinderen te zijn verband houden met een lager verbruik van groenten. De studie wijst ook op een aantal voorspelbare factoren. Meisjes met een hoge score voor voedselneofobie gaan over het algemeen angstiger door het leven en hun moeder vertoont ook vaker tekenen van voedselneofobie. De “moeilijke” meisjes hebben een moeder die weinig variatie brengt in het eten van groenten en die door de familie aanzien wordt als iemand die weinig tijd heeft om gezond te eten. Terloops merkten ze op dat deze meisjes minder dan zes maanden borstvoeding kregen.

Nicolas Guggenbühl

Ref.:
Balloway AT et al. Predictors and consequences of food neophobia and pickness in young girls. J Am Diet Assoc 2003;103(6):692-8.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés