.
 

Archieven> Artikel> N°58
<< previous next >>

Selenium + kolen = verhoogde bescherming

Door Nicolas Guggenbühl en D.D.

" HEALTH & FOOD " nummer 58, Maart/April 2003

het artikel drukken

Sulforafaan in kruisbloemigen en selenium hebben allebei al veel inkt doen vloeien wat betreft hun anti-kanker eigenschappen. Vorsers in het Verenigd Koninkrijk hebben zopas aangetoond dat de combinatie van sulforafaan en selenium nog doeltreffender blijkt. Ze hebben tumorcellen uit de lever onderzocht (HepG2) om de vermindering na te gaan van thioredoxine reductase, een enzym in de cellen dat de celproliferatie controleert en de aanmaak van DNA regelt. Thioredoxine speelt dus een belangrijke rol bij kanker. Hun onderzoek toont aan dat sulforafaan en Se synergisch werken. Ze induceren het eiwit TrxR1 (5,5 keer), de activiteit ervan (13 keer) en de transcriptie ervan (6,5 keer). De combinatie van beide oefent een beschermend effect uit op de HepG2 cellen door hun afsterven te verminderen als gevolg van blootstelling aan een toxine (het herbicide paraquaat). Dat effect treedt niet op als sulforafaan en selenium apart worden toegediend. Voor wanneer de kolen gecultiveerd met een seleniumhoudende meststof

Nicolas Guggenbühl en D.D.

Ref. :
Zhang J. et al. Synergy between sulforaphane and selenium in the induction of thioredoxin reductase 1 requires both transcriptional and translational moulation.
Carcinogenesis 2003;24(3):497-503.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés