.
 

Archieven> Artikel> N°58
<< previous next >>

Meer vezels, minder diabetes

Door Nicolas Guggenbühl en D.D.

" HEALTH & FOOD " nummer 58, Maart/April 2003

het artikel drukken

In verschillende epidemiologische studies werd al een beschermend effect gemeld van volle granen tegen type 2 diabetes maar al die studies betroffen in hoofdzaak vrouwen. Nieuw onderzoek door Finse onderzoekers werd verricht bij een cohorte van 2 286 mannen en 2 030 vrouwen tussen 40 en 69 jaar oud en zonder diabetes bij het begin van het onderzoek. Hun voedingsgewoonten werden genoteerd bij dieetconsulten en de deelnemers werden gedurende 10 jaar gevolgd.
De auteurs stelden vast dat consumptie van volle granen gepaard gaat met een verminderd risico op type 2 diabetes. Na correctie voor leeftijd, geslacht, geografisch gebied, rookgewoonten, BMI, aanbreng in energie, fruit, groenten en bessen, was het relatieve risico (RR) tussen het hoogste en laagste quartiel voor de consumptie van volle granen 0,65. De aanbreng van graanvezels lijkt tevens een beschermend element te zijn: het RR tussen de extreme quartielen voor de aanbreng van graanvezels bedroeg 0,39.
Dit onderzoek pleit dus in het voordeel van consumptie van volle graanproducten en suggereert dat voedingsvezels (of andere bestanddelen gepaard gaande met de vezelaanbreng) bijdragen tot het verminderen van het risico op type 2 diabetes.

Nicolas Guggenbühl en D.D.

Ref. :
Zhang J. et al. Synergy between sulforaphane and selenium in the induction of thioredoxin reductase 1 requires both transcriptional and translational moulation.
Carcinogenesis 2003;24(3):497-503.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés