.
 

Archieven> Artikel> N°57
<< previous next >>

Ijzer uit planten wordt beter opgenomen

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 57, Januari/Februari 2003

het artikel drukken

Veel mensen, in het bijzonder vrouwen, vertonen een tekort aan ijzer. Naast de hoeveelheid ijzer die in de voeding aanwezig is, speelt ook de biobeschikbaarheid een belangrijke rol bij de ijzerhuishouding. Deze is hoog voor het haem-ijzer en laag voor het niet-haem-ijzer. Het is bekend dat bepaalde factoren (vitamine C, vlees) de opname van non-haem-ijzer bevorderen, terwijl andere factoren (fytaten, oxalaten, tannines) de opname belemmeren. Deense onderzoekers hebben onlangs de ijzeropname bij vrouwen onderzocht. Ze vergeleken de inname van twee maaltijden: enerzijds een standaardmaaltijd (rijst, tomatensaus, erwtenpuree en een klein wit broodje) rijk aan fytaten en arm aan vitamine C en anderzijds dezelfde maaltijd waaraan respectievelijk 25, 50 of 75 g varkensvlees werd toegevoegd. De toevoeging van 25 g vlees had nagenoeg geen invloed op de opname van non-haem-ijzer. Bij de inname van 50 g vlees daarentegen steeg de opname opmerkelijk (+ 44 %) en bij 75 g vlees nog meer (+ 57 %). Uit deze studie blijkt dus duidelijk dat er geen vleesfestijn moet aanbevolen worden om de opname van ijzer te verbeteren.

Nicolas Guggenbühl

Referentie :
Baech SB et al. Am J Clin Nutr 2003;77(1):173-9.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés