.
 

Archieven> Artikel> N°54
<< previous next >>

Yoghurt en cholesterol

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 54, Augustus/September 2002

het artikel drukken

De benaming symbiotisch omschrijft de producten waarin als gunstig beschouwde micro-organismen (probiotica) gecombineerd zijn met ingrediënten die in het spijsverteringskanaal de selectieve groei bevorderen van die zogenaamde gunstige bacteriën (prebiotica). Noch van gewone yoghurt, noch van probiotica of van prebiotica kon bij de mens een goed gedocumenteerd cholesterolverlagend effect worden aangetoond. In een nieuw onderzoek hebben Duitse vorsers het effect onderzocht van een dagelijkse consumptie van 300 g yoghurt verrijkt met twee probiotische bacteriën (Lactobacillus acidophilus 145 en Bifidobacterium longum 913) en een prebioticum (oligofructose).Twee groepen volwassen vrouwen kregen elk in de loop van twee perioden van 7 weken de symbiotische yoghurt of de gewone yoghurt. De resultaten toonden niet de minste daling aan van de totale of de LDL-cholesterol voor beide yoghurtsoorten. Maar in beide groepen werd een significante stijging aangetoond van de HDL-waarden (+ 0,4 mmol/l gemiddeld hetzij 38 %). De verhouding LDL/HDL, een belangrijke index van atherogeniciteit, werd in de gunstige zin beïnvloed.

Nicolas Guggenbühl

Ref.:
Kiesling G et al. Long-term consumption of fermented dairy products over 6 month increases HDL cholesterol. Eur J Clin Nut 2002; 56:843-849.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés