.
 

Archieven> Artikel> N°52
<< previous next >>

Vitamines en cognitieve functies

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 52, April/Mei 2002

het artikel drukken

Voeding en het behoud van cognitieve functies vormen een zeer belovend onderzoeksterrein, zeker wanneer het om het homeocysteïne gaat. Een onderzoeksteam in Groot-Brittannië heeft verschillende testen uitgevoerd bij twee cohortes van ouderen (Aberdeen 1921 en Aberdeen 1937). Ze wilden de cognitieve functies nagaan door de bloedconcentraties te meten van folaten, vitamine B12 en homocysteïne. De onderzoekers stelden vast dat de score van meerdere tests positief gecorreleerd was met de folaat- en vitamine B12- status en er een negatief verband bestond tussen de homecysteïne-concentraties. Bepaalde verbanden werden nog duidelijker na correctie met de geschatte intelligentiecoëfficiënt tijdens de jeugd. Dit is ondermeer het geval voor de relatie tussen vitamine B12 en de verbale vaardigheid, alsook voor de omgekeerde relatie tussen het homocysteïne en een test die de non-verbale intelligentie evalueert. De onderzoekers stellen dat in de oudste cohorte (1921), het homocysteïne voor ongeveer 7-8 % tussenbeide komt in de variatie van de cognitieve functies.

Nicolas Guggenbühl

Ref. :
Duthie SJ et al. Homocysteine, B vitamin status, and cognitive function in the elderly. Am J Clin Nutr 2002;75:908-13.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés