.
 

Archieven> Artikel> N°52
<< previous next >>

Thee en fatale hartinfacten

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 52, April/Mei 2002

het artikel drukken

Thee is een goede bron van flavonoïden. De antioxidatieve activiteit van deze bestanddelen, alsook hun invloed op de endotheelfunctie, zijn mogelijk een verklaring voor de epidemiologische gegevens die aantonen dat er een omgekeerd verband bestaat tussen het drinken van thee en cardiovasculaire mortaliteit. Nochtans waren de onderzoeken naar de oxideerbaarheid van het LDL niet overtuigend. Uit een nieuw onderzoek uitgevoerd in Nederland, waar thee een van de belangrijkste bronnen van flavonoïden is, bevestigt de preventieve rol van deze drank.
Op basis van 4807 personen die gemiddeld 5,6 jaar werden gevolgd, stelden de onderzoekers vast dat bij diegenen die meer dan 375 ml thee per dag dronken een significant lager relatief risico (RR) voor myocardinfarct vertoonden in vergelijking met de niet thee drinkers (RR : 0,57, IC 95 %). De relatie is meer uitgesproken voor de fatale ongevallen (RR : 0,30) dan voor de niet-fatale (RR : 0.68). De aanbreng van flavonoïden via de voeding (quercetine + kaempferol + myricetine) was omgekeerd evenredig verbonden aan het risico op een fataal hartinfarct.

Nicolas Guggenbühl

Ref.
Geleijnse JM et al. Inverse association of tea and flavonoid intakes with incident myocardial infaction : the Rotterdam Study. Am J Clin Nutr 2002 ;75 :880-6

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés