.
 

Archieven> Artikel> N°51
<< previous next >>

Vis voor toekomstige moeders

Door I.M en Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 51, Februari/Maart 2002

het artikel drukken

Dank zij een voldoende visverbruik in het begin van de zwangerschap kan het risico verminderd worden op een baby die prematuur is of een laag geboortegewicht heeft. Dat wordt gesuggereerd in een onderzoek van het Statens Serum Institute in Kopenhagen (Denemarken) bij 8 700 zwangere vrouwen. Deze enquête, gebaseerd op de frequentie van visconsumptie, wijst uit dat het percentage kinderen die prematuur zijn of een laag geboortegewicht hebben significant verschillende is bij vrouwen die minstens een keer per week vis eten (2%) in vergelijking met vrouwen die er geen eten (7%). Dat effect zou een gevolg zijn van de omega 3-vetzuren die een rol spelen bij de ontwikkeling van de foetus. Er kon geen verband worden aangetoond tussen de dosis en het effect : door de frequentie van de visconsumptie te verhogen tot meer dan een keer per week neemt het risico niet verder af. Een te groot visverbruik wordt trouwens niet aanbevolen tijdens de zwangerschap omwille van het kwik dat bij een teveel ervan de hersenontwikkeling van de foetus kan benadelen.
Een tot twee keer per week vis eten blijft dan ook de boodschap.

I.M en Nicolas Guggenbühl

Ref :
Olsen S F et al. Low consumption of seafood in early pregnancy as a risk factor for preterm delivery : prospective study. BMJ 2002;324:447-450.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés