.
 

Archieven> Artikel> N°51
<< previous next >>

Coeliakie : groen licht voor haver

Door I.M en Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 51, Februari/Maart 2002

het artikel drukken

Aan coeliakiepatiënten worden voor de rest van hun leven voedingsmiddelen verboden die gluten bevatten ; dat geldt ook voor haver. Verschillende gegevens wijzen er nochtans op dat haver veel minder toxisch is voor coeliakiepatiënten dan andere glutenbronnen. In een studie van de universiteit van Kopio in Finland werden 81 mensen met coeliakie gevolgd die verdeeld werden in twee groepen. De ene groep volgde een glutenvrij dieet, terwijl de andere gedurende een jaar 50 tot 70 g haver per dag mocht eten. Bij beide groepen werden de antilichamen gemeten die bij deze aandoening geproduceerd worden en werden histologische coupes onderzocht van het duodenumslijmvlies. Er werd geen enkel verschil vastgesteld tussen beide groepen.
Deze studie werd gedurende vijf jaar verder gezet ; gedurende die periode bedroeg de gemiddelde haverconsumptie 35 g per dag. De resultaten verschilden niet van die tijdens de preliminaire studie.
Dit was het eerste onderzoek waarin de lange termijn effecten van haver bij coeliakiepatiënten werden onderzocht en op basis van de resultaten ervan komt het verbod van haver op de helling te staan. De patiënten zelf geven er trouwens de voorkeur aan haver te kunnen inschakelen in hun dieet waardoor de therapietrouw verbetert.

I.M en Nicolas Guggenbühl

Ref.:
Uusitupa M. et al. No harm from five year ingestion of oats in coeliac, Gut 2002;50:332-5.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés