.
 

Archieven> N°Special Bejaarden > artikel
<< previous next >>

Een interactieve diabetesquiz tussen gastronomie en gezondheid

De Belgische Diabetesvereniging heeft een cd-rom uitgebracht, opgedragen aan type 2 diabetespatiënten, met als doel op een ludieke en interactieve wijze goede eetgewoontes aan te leren. Een eerste kennismaking.

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer Speciaal, Mei 2006

het artikel drukken

De diabetesquiz “type 2 diabetes en eetgenoegens” is om diverse redenen een toe te juichen initiatief. Vooreerst omwille van het interactief karakter, wat een nieuwe benadering is bij de leiding van de Belgische Diabetesverenging (BDV). De quiz, te beantwoorden met waar of niet-waar vragen, komt grotendeels overeen met de teksten die op de internetsite te vinden zijn. Dit laat een snelle en doorlopende toegang toe tot de diverse onderdelen aan de geïnteresseerden (geen eindeloos downloaden) en dit dank zij een PowerPoint viewer. Ten tweede is de quiz bijzonder gemakkelijk te doorlopen, zelfs voor wat oudere patiënten. De gebruiker kan zonder enige moeite surfen naar de delen die hij zelf vrij kiest. Ten derde is de boodschap bijzonder educatief opgesteld en zeer toegankelijk voor buitenstaanders, zonder evenwel moraliserend of stigmatiserend te zijn. Tenslotte komen een aantal onontbeerlijke praktische aspecten aan bod waardoor het toepassen van de aanbevelingen in het dagelijks leven gemakkelijker wordt. Een prachtig initiatief geheel op rekening van de raadgevende equipe van de BDV en dit onder de leiding van Jacqueline Absolonne.

Ergonomisch

Er zijn vijftig vragen beschikbaar, onderverdeeld in twee grote groepen : vragen met betrekking tot koolhydraten en vragen met betrekking tot vetten. Ze zijn toegankelijk door een eenvoudige klik en ze kunnen zowel chronologisch als door elkaar worden bekeken. Een knop ‘snel doorlopen’ is eveneens voorzien en laat toe zeer vlug naar het gekozen onderwerp te surfen. Er worden 10 vragen per pagina getoond. Bij een juist antwoord wordt onmiddellijk doorverwezen naar een bijkomende commentaar en wordt het juiste antwoord bevestigd. Een gebruiker die meer informatie wenst kan deze gemakkelijk bekomen. Een fout antwoord wordt aangegeven door een geluidstoon waarbij de gebruiker uitgenodigd wordt zijn kennis te verdiepen door een tweede icoontje aan te klikken. Hier worden de vragen die een gelijkaardig onderwerp behandelen aangegeven, met de aanbeveling deze aan te klikken. De tekst is vaak aangevuld met afbeeldingen wat enerzijds de leesbaarheid van de tekst vergemakkelijkt en anderzijds een bijkomende educatieve noot meegeeft, meer in het bijzonder om bijvoorbeeld portiegroottes aan te geven.

Vragen met gezond verstand

De waaier van vragen is zeer ruim en maakt schoon schip met bepaalde vast verankerde vooroordelen en dit zowel bij diabetici als bij het medisch corps. “Deegwaren zijn verboden; alcoholvrij bier bevat suikers; brood, rijst, deegwaren, aardappelen doen verdikken; fruit mag naar believen gegeten worden; gruyèrekaas is minder vet dan camembert; varkensvlees is altijd vet; margarine bevat meer vet dan minarine; chips bevatten evenveel vet als frieten, …” stuk voor stuk beweringen die de gebruiker aanzetten na te denken over zijn/haar eetgewoontes. Er is ook een verklarend woordenboek aanwezig waarin op een eenvoudige wijze een verklaring wordt gegeven voor een groot aantal termen. De diabetesquiz ‘Type 2 diabetes en eetgenoegens’ is te verkrijgen bij de BDV.

Nicolas Rousseau

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés