.
 

Archieven> N°97 > artikel
article précédent image suivante

Goede bewaring voorkomt voedselvergiftiging

De zomer is in het land en daarmee samenhangend, zoals ieder jaar, zal het aantal voedselvergiftigingen toenemen. Door enkele elementaire hygiënemaatregelen in acht te nemen kunnen deze nochtans gemakkelijk vermeden worden.

" HEALTH & FOOD " nummer 97, 2009

Een voedselvergiftiging, ook wel voedseltoxi-infectie (VTI) geheten, wordt veroorzaak door het innemen van voedsel of drank dat besmet is met bacteriën. De oorzaken kunnen divers zijn, zoals bijvoorbeeld de slechte bewaring van voedsel.

Niet zo uitzonderlijk!
In 2007 werden door het FAVV zowat 913 VTI’s geïnventariseerd. Dit betekent drie per dag. Het is dus zeker geen uitzonderlijke situatie. Daarenboven moet er rekening mee gehouden worden dat dit cijfer wellicht schromelijk onderschat is. In veel gevallen wordt hiervoor de arts niet geraadpleegd en komen veel VTI’s zo niet in de statistieken terecht. Hoewel in de meeste gevallen een voedseltoxi-infectie niet levensbedreigend is en slechts enkele dagen aanhoudt, kan het gebeuren dat bepaalde personen toch moeten gehospitaliseerd worden. Risicopersonen zijn ook hier bejaarden, zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Welke zijn de risicosituaties?
In bepaalde omstandigheden moet bijzondere aandacht besteed worden aan de voedselveiligheid. Bijvoorbeeld voedsel bewaren op een camping op of een zomerkamp zijn specifieke risicosituaties. Hier beschikt men niet altijd over koele bewaarfaciliteiten, zoals in de keuken thuis. Ook de picknick die voor lange trek- of fietstochten voorzien wordt vormt, naargelang het soort voedsel dat meegenomen wordt, een specifiek gevaar. Ook in de thuissituatie moet voedsel met de passende omzichtigheid behandeld worden. Boodschappen doen bij zeer warm weer kan problemen met zich meebrengen, zeker als de tijd tussen het inkopen en de aankomst thuis relatief lang is. Vooraleer boodschappen te doen, lange trektochten te ondernemen of op vakantie te vertrekken moeten enkele voorzorgsmaatregelen getroffen worden om voeding veilig te kunnen bewaren. Laat niets aan het toeval over !

ok ok

De Redactie

Referenties

F AVV - Publicatie: Bederf je zomerkamp niet!
www.favv-afsca.be/thematischepublicaties/zomerkamp.asp

Activiteitenverslag FAVV 2007 (Feiten en cijfers: het FAVV in 2007)
http://www.favv-afsca.be/jaarverslagen/_documents/2008-08-28_AV2007_v2_nl.pdf

Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments (AFSSA). Hygiène domestique. Affsa. Septembre 2006.
http://www.infectiologie.com/site/medias/_documents/officiels/afssa/HygDom090207.pdf

Site des services de l'Etat dans le département du Gers.
Cet été comment bien conserver ses aliments. Quelques recommandations aux consommateurs. Juillet 2004.
http://www.gers.pref.gouv.fr/Lettre/articles/articlealiments.htm

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés