Vrouwen in Noord-Amerika hebben een vijfmaal grotere kans om borstkanker te krijgen dan vrouwen in Azië. Veel onderzoekers zoeken een verklaring voor deze variatie in omgevingsfactoren in bijvoorbeeld het voedingspatroon van vrouwen. Sojaproducten, waaronder tofu, maken deel uit van de dagelijkse voeding in de traditionele Aziatische keuken.
De voeding van 362 Koreaanse vrouwen (tussen 46 en 55 jaar) met borstkanker werd uitgebreid geanalyseerd en vergeleken met de voeding van een controlegroep vrouwen zonder borstkanker.
Vrouwen die dagelijks circa 6 tot 8 gram soja-eiwit binnenkregen, hadden 42% minder kans op borstkanker dan vrouwen die minder dan 4 gram soja-eiwit consumeerden. Ter vergelijking: in een glas sojadrink (200 ml) zit ongeveer 6 gram soja-eiwit.
Bij een dagelijkse soja-eiwit inname van ongeveer 10 gram daalde het risico nog meer, namelijk met 55%. Eenzelfde verband werd gevonden voor de consumptie van tofu. Vrouwen die kleine hoeveelheden tofu aten (80 gram per week of minder) hadden 43% minder kans op borstkanker dan vrouwen die geen tofu aten. Wanneer dagelijks tofu (40 gram of meer) werd gegeten, verminderde het risico nog sterker, namelijk met 65%.
De onderzoekers besluiten dat een regelmatige inname van sojavoeding het risico op borstkanker kan doen afnemen.