.
 

Archieven> N°92 > artikel
article précédent image suivante

Het antalgisch effect van bepaalde peptiden bij artrose

Wereldwijd lijden zowat honderd miljoen mensen aan een degeneratieve stoornis, van genetische of traumatische oorsprong, van het gewrichtskraakbeen. Momenteel is het mogelijk hun pijn gedeeltelijk te verlichten.

" HEALTH & FOOD " nummer 92, 2008

het artikel drukken
Sinds 1970 bestuderen vorsers de stimulerende eigenschappen van collageen hydrolysaten op de vorming van de extracellulaire matrix door de chondrocyten. Door zich in de gewrichten op te stapelen bevorderen ze de aangroei van het kraakbeen. Dit uniek effect op het metabolisme van het kraakbeen, opent nieuwe perspectieven bij de therapeutische behandeling. De biosynthese van het collageen verloopt door de aanmaak van diverse precursoren. De collageenfibrillen vormen een netwerk dat voor de stevigheid van het kraakbeen zorgt.

Aftakeling en herstel van het kraakbeen
Het gewrichtskraakbeen bestaat uit chondrocyten, omgeven door een extracellulaire matrix van collageen, proteoglycanen en water. De extracellulaire matrix wordt voortdurend vernieuwd: de chondrocyten scheiden collageen van het type II af, alsook proteoglycanen, maar ook enzymen zoals de cathepsinen en metalloproteasen, die het kraakbeen kunnen afbreken. In het lichaam manifesteert er zich een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van deze matrix. Tijdens het degeneratief proces treedt er een onevenwicht op, waarbij de afbraak de overhand neemt, en waardoor de functionaliteit van het gewricht verstoord is. Bioactieve peptiden van collageen* kunnen oraal toegediend worden (BCP’s, bioactieve collageen-peptiden). Een deel van de dosis komt vrij snel in de bloedbaan terecht en bevordert de aanmaak van de extracellulaire matrix. Dit laat toe, na zes maanden, de functionaliteit van het gewricht te verbeteren.

Preklinische en klinische studies
Diverse preklinische studies werden eerst in vitro en vervolgens in vivo bij dieren uitgevoerd met een BCP-complex*. Deze tonen aan dat het BCP de aanmaak van type II collageen en proteoglycanen door de chondrocyten bevordert. De onderzoeken, geleid door Oesser et al., wijzen op een verhoogde aanmaak van de extracellulaire matrix door de inwerking van dit collageenhydrolysaat en dit zonder dat de proteaseactiviteit gestimuleerd wordt. In vivo, bij de mens, kon worden aangetoond dat dit product de pijn bij patiënten met een matige vorm van artrose kan milderen. De inname van pijnverzachtende medicatie kon hierdoor worden teruggeschroefd. Toxicologisch onderzoek wijst uit dat er zich geen enkel toxicologisch gevaar manifesteert. Het enig, zeer zelden voorkomend neveneffect is flatulentie.

Concrete therapeutische toepassingen

Sinds decennia is geweten dat de aanmaak van collageen en proteoglycanen door de chondrocyten sterk toeneemt bij de inname van een collageenhydrolysaat. In vitro kon de werking van de BCP’s worden verklaard, die later in gerandomiseerde klinische studies bij de mens werd bevestigd. Met een dosis van 10 gram per dag verbetert dit supplement de functionaliteit van de gewrichten, zonder dat er noemenswaardige neveneffecten optreden. De toediening is vooral aangewezen bij de behandeling van een matige vorm van artrose.

De Redactie

Referenties

Naar aanleiding van een lezing door S Oesser (Duitsland) tijdens een minisymposium georganiseerd door Tramedico met als titel: ‘Science behind CH-Alpha®’ (Overijse, 6 september 2008).

Oesser S, Haggenmüller D, Schulze CH, Collagen hydrolysate modulates the extracellular matrix metabolism of human chondrocytes. Poster presented at EULAR 2006; June 21-24, 2006; Amsterdam.

Oesser S, Seifert J. Impact of degradated collagen on joint cartilage. Ann Rheum Dis. 2004; 63: 375.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés