.
 

Archieven> N°88 > artikel
article précédent image suivante

Plantsterolen, doeltrefend

Eén van de belangrijkste factoren die leidt tot het ontstaan van en het bevorderen van cardiovasculaire aandoeningen is ‘hypercholesterolemie’. In de geïndustrialiseerde landen zijn CVA’s tot op heden nog steeds doodsoorzaak nummer één.

" HEALTH & FOOD " nummer 89, Zomer 2008

het artikel drukken
Eén van de belangrijkste factoren die leidt tot het ontstaan van en het bevorderen van cardiovasculaire aandoeningen is ‘hypercholesterolemie’. In de geïndustrialiseerde landen zijn CVA’s tot op heden nog steeds doodsoorzaak nummer één.

Productevolutie
Sinds meer dan vijftig jaar weet men dat plantaardige sterolen een positieve invloed hebben op een te hoog cholesterolgehalte. De laatste jaren zijn levensmiddelen waarin deze bestanddelen zijn verwerkt, sterk geëvolueerd. Plantaardige sterolen zijn van nature vetoplosbaar, vandaar dat ze in eerste instantie in margarines werden verwerkt. Het waren deze verrijkte margarines die als eerste voor consumptie toegelaten werden door de Europese instanties. Door de technologische evolutie kan men tegenwoordig fytosterolen (met behulp lecithine) emulsifiëren, waardoor ze ook in minder vetrijke producten, zelfs in dranken, kunnen worden verwerkt. Uit onderzoek blijkt dat margarines en zuivelproducten (zoals yoghurt of melk) verrijkt met fytosterolen, doeltreffender werken om de totale en de LDL-cholesterol te doen dalen dan graanproducten verrijkt met fytosterolen.

Op twee niveaus inwerken
Er bestaat meer en meer evidentie dat het simultaan gebruik van én hypocholesterolemiërende medicatie én plantaardige sterolen en stanolen doeltreffender werkt dan het afzonderlijk gebruik van deze twee middelen. Eén van de verklaringen van dit voordeel is niet enkel het synergetisch effect, maar wellicht door het feit dat - wanneer op beide paarden wordt gewed - de compensatiemechanismen gemakkelijker kunnen worden afgeremd. Denk hierbij aan het feit dat de plasmacholesterol een dubbele oorsprong heeft: enerzijds endogeen (door synthese) en anderzijds exogeen (door absorptie). Er bestaat evenwel een compensatie tussen deze twee vormen: wanneer de synthese van de endogene cholesterol wordt geblokkeerd, heeft het lichaam de neiging om de exogene absorptie te intensifiëren en omgekeerd.

Tien procent lager
Sinds 2001 luidt de aanbeveling van het National Cholesterol Education Panel (NCEP) in de VS: stimuleer, naast de ingeburgerde klassieke aanbevelingen, het gebruik van plantaardige sterolen in de strijd tegen hypercholesterolemie. Diverse studies bevestigen dat een dagelijkse inname van 1,6 g plantaardige sterolesters tot een daling van de LDL-cholesterol leidt met 10 %.

De Redactie

Referenties

Naar aanleiding van een uiteenzetting van Dr. L. D’Hollander (Gent), mei 2008.

Lichtenstein AH. Plant sterols and blood lipid levels. Curr Op Nutr Met Care 2002 ; 5 : 147-52.

Normén L, Holmes D, Frohlich J. Plant sterols and their role in combined use with statins for lipid lowering. Curr Op Investig Drugs 2005; 6: 307-16.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés