.
 

Archieven> N°84 > artikel
<< previous next >>

Volle graanproducten: te zaaien granen in onze menu's!

Meer dan ook wijzen recent voedingsonderzoek en de huidige gezondheidsbekommernissen op het belang van graanproducten om een gezond voedingsevenwicht en een goede gezondheid op te bouwen en/of in stand te houden.

Door Magali Jacobs

" HEALTH & FOOD " nummer 84, September - Oktober 2007

het artikel drukken

Het zou oubollig overkomen om hier nogmaals het belang van volle graanproducten als bron van voedingsvezels uit de doeken te doen. Al te vaak worden andere, bijzonder waardevolle bestanddelen, aanwezig in volle graanproducten niet naar waarde geschat. Ze zitten boordevol, zo maar voor het grijpen energie. Zonder twijfel is hun gezondheidsprofiel superieur aan dat van geraffineerde graanproducten.

Meer troeven in een volle graankorrel

Het raffineren van graangewassen leidt tot aanzienlijk nutritioneel verlies. De 'gepolijste' graankorrel bevat geen lignanen of fyto-oestrogenen meer en kan tot 80 % van zijn vezelrijkdom verliezen. Meer nog: een geraffineerde korrel bevat ongeveer 50 % minder calcium, 85 % minder magnesium, 75 % minder kalium. Zonder nog te spreken van het aanzienlijk verlies aan foliumzuur, vitamine E of andere essentiële vetzuren. Door het builen worden ook de antioxidatieve eigenschappen aangetast. Nochtans is de antioxidatieve werking van volle graanproducten opmerkelijk. In dit opzicht moeten ze zeker niet onder doen voor fruit en groenten.

De helft granen in het menu

In onze contreien worden er onvoldoende graanproducten ingenomen. Daardoor eten we te veel andere voedingsmiddelen in het algemeen, en te veel vetten in het bijzonder. Daarbij komt dat van de ingenomen graanproducten niet zelden een verkeerde keuze wordt gemaakt.

Uit de recente Voedselconsumptiepeiling (2004), blijkt dat ongeveer 47 % van de Belgische bevolking onvoldoende volkoren brood inneemt. Dit kan als een subjectieve indicator voor de consumptie van volle graanproducten in ons land worden aanzien. Diverse grootschalige epidemiologische studies, uitgevoerd onder verschillende bevolkingsgroepen, tonen aan dat personen die dagelijks minstens 3 porties volle graanproducten in hun voeding inschakelen globaal genomen in betere gezondheid verkeren in vergelijking met personen die helemaal geen volkoren producten innemen.

Een korrel vol diversiteit

Een ander voordeel van volle graanproducten is dat ze een grote diversiteit aan smaken bevatten en een ruime waaier van voedingsstoffen. De inname van verschillende soorten volle graanproducten heeft daarenboven een synergetisch effect. De gezondheidsaspecten worden dus nog versterkt en hun diversiteit aan smaak leidt ongetwijfeld tot een groter verbruik, waardoor de aanbevolen hoeveelheid gemakkelijker kan bereikt worden. Brood, ontbijtgranen, bloem, graanproducten, rijst, ... kunnen allemaal in hun 'volle' vorm geconsumeerd worden.

Gezondheid in overvloed

Vezels hebben een positieve invloed op de maagdarmpassage. Maar er is meer .... Diverse prospectieve en epidemiologische studies hebben onomstootbaar het positief effect van vezels ten aanzien van coronaire aandoeningen aangetoond. In het bijzonder is dit te danken aan de oplosbare vezels en vermoedelijk ook door de aanwezigheid van antioxidatieve bestanddelen zoals lignanen en fytosterolen of nog door de aanwezigheid van de vitamines uit de B-groep. Een voor een voedingsstoffen die in het domein van cardiovasculaire gezondheid onderwerpen van intensief onderzoek uitmaken. Vermelden we nog dat een hoge consumptie van volle graanproducten gepaard gaat met een verlaagd risico op overgewicht en type 2 diabetes.

Praktisch

Om iedereen op een aangename en smaakvolle manier ten volle van de gezondheidsvoordelen van volle graanproducten te laten genieten, heeft Nestlé® besloten om in alle ontbijtgranen volle graanproducten te gebruiken. Zo wordt het combineren van smaak-, gemaks-, speelse- en gezondheidsaspecten warempel een kinderspel.

hoog van bladzijde


Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés