.
 

Archieven> N°78 > artikel
<< previous next >>

Cacao, nieuwe hoop voor de hersenen

Nog maar pas kwam aan het licht dat bepaalde bestanddelen aanwezig in cacao de bloeddoorstroming gunstig beïnvloeden of wetenschappers spitsen hun aandacht volop op de hersenen. Misschien biedt ook hier cacao nieuwe perspectieven ...

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 78, September 2006

het artikel drukken

Chocolade, een en al genot, een dwangobsessie voor wie wil vermageren, een van de levensmiddelen die het meest schuldgevoelens induceert. Achter de 500 kcal die 100 g chocolade levert schuilt nog veel meer, niet alleen voor lekkerbekken maar ook voor wetenschappers. De cacao in chocolade bevat flavanoïden, meer bepaald flavanolen. Deze stoffen zijn goed op weg om als geneeskundige stof uit onze voeding een succescarrière te maken. Daarenboven hebben ze een bijkomende troef : ze combineren genot en gezondheid. Op cardiovasculair gebied blijken deze stoffen bijzonder waardevol te zijn, in het bijzonder omwille van hun invloed op de bloeddoorstroming. Er zijn meer en meer aanwijzingen dat cardiovasculaire en cerebrale gezondheid hand in hand gaan; ook de bloeddoorstroming in de hersenen is hierbij van kapitaal belang. Een recente publicatie in de Journal of Cardiovascular Pharmacology over de werking van cacao onthult een aantal nieuwe inzichten. Onder meer in de studie van Francis et al., waaraan 16, in goede gezondheid verkerende vrouwen hun medewerking verleenden. Ze dronken volgens een 'cross-over' schema ofwel een flavanolenrijke ofwel een flavanolenarme drank. Nadat ze hun drank gedurende vijf dagen innamen, werd hen gevraagd een aantal cognitieve tests te ondergaan. Hierbij werd de hersenactiviteit onderzocht door middel van beeldvorming via functionele magnetische resonantie (gebaseerd op de oxigenatie van het bloed).

Cerebrale bloeddoorstroming

Bij de dames in dit experiment die de flavanolenrijke drank innamen werd een verhoogde intensiteit van het signaal op de beeldvorming vastgesteld. Volgens de onderzoekers kan dit het gevolg zijn van ofwel een verhoogde activiteit van de hersencellen, ofwel van een verhoogde bloeddoorstroming van de hersenen, ofwel beide. Op basis van de resultaten van een pilootstudie wijzen de onderzoekers er ook op dat een inname van 450 mg flavanolen, afkomstig van cacao rijk aan deze bestanddelen, leidt tot een verhoging van de hersendoorbloeding. Vaststellingen die gunstige perspectieven bieden bij de behandeling van bepaalde vasculaire deficiënties, meer in het bijzonder bij dementie of bij cerebro- vasculaire accidenten. Een universeel gegeven dat bij het ouder worden wordt vastgesteld is een verslechtering van de endotheliale werking. Het wordt ook steeds duidelijker dat er een verband bestaat tussen een vermindering van de cerebrale perfusie en dementie. Uit andere onderzoeken blijkt dat flavanolen uit cacao in staat zijn de cerebrale perfusie te verhogen en dit in hogere mate bij personen ouder dan 50 dan bij jongeren. Hoewel het nog om zeer voorbarige resultaten gaat, lijken ze toch tot volstrekt nieuwe inzichten te leiden bij de aanpak van het verouderingsproces in onze samenleving, waar een klare geest onontbeerlijk blijft ...

 

 

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige

Referenties

Francis ST et al. J Cardio Pharm 2006;47:S215-S220.
Fisher N et al. . J Cardio Pharm 2006;47:S210-S214

 

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés