.
 

Archieven> N°73 > artikel
<< previous next >>

Nieuw licht op een sombere ziekte

Anorexia, de meest voorkomende voedingsgerelateerde aandoening, is voor iedereen altijd een donkere vlek geweest, zelfs voor experts betrokken in diverse medische en psychologische disciplines bij de aandoening. In een goed geschreven boek, dicht aanleunend bij de werkelijkheid en vlot te lezen, geven vier onder hen er hun kennis in weer, met getuigen en bedenkingen.

Door Dr. Jean Andris

" HEALTH & FOOD " nummer 73, Okt/Nov 2005

het artikel drukken

Wie ‘problemen in verband met voedingsgedrag’ zegt denkt vaak aan ‘anorexia’, of ‘anorexia-boulimie’ en beschouwt dit als een zeer specifieke aandoening. Dit is een tegenwoordig een algemeen aanvaard idee, hoewel dit niet altijd het geval is. De opvattingen omtrent dit probleem zijn de laatste tijd toch wel wat gewijzigd.

Een beetje van alles

Een ander wijd verspreid idee is het tenger model van de vrouw dat ons sinds enkele decennia wordt voorgehouden, met als klap op de vuurpijl het fenomeen van de nationale ‘Miss’-verkiezingen die verder doorstoten op internationaal niveau om uiteindelijk bij de Miss Universe verkiezingen te eindigen. Dit prototype van vrouw roept bij jonge meisjes het imago van een vrouw op die absoluut mager moet zijn en niet zelden verstoort het hun eigen imago. Ongetwijfeld spelen deze en andere opvattingen een rol in het ontstaan van de aandoening, maar deze misvattingen verklaren niet alles, want vergeet niet: anorexia overkomt ook mannen. Bij anorexia spelen ook andere factoren als co-morbiditeit een rol, zoals gedragsstoornissen en/of verlies aan controle van compulsief gedrag (zoals bijvoorbeeld kleptomanie). Tenslotte kunnen er nog uiterst ernstige fysische verwikkelingen aanwezig zijn. Om maar te zeggen dat het probleem niet eenvoudig is.
Dit zijn maar enkele aspecten die in het gemeenschappelijk geschreven boek ‘Les troubles du comportement alimentaire’, recent verschenen bij Editions De Boeck, aangehaald worden. Dit zijn lang niet de enige aspecten die in de moeilijk te begrijpen en moeilijk te behandelen ziekte worden belicht. De familiale problematiek, de ervaringen van de patiënt, de noodzaak om zijn eigen personaliteit te doorgronden en enkele andere denkpistes die leiden tot de behandeling komen in het boek aan bod.

Getuigen en klinische gevallen

Het geheel is doorspekt met getuigenissen en klinische gevallen, waardoor de niet-specialist zich gemakkelijker een idee kan vormen van de dagdagelijkse problemen die zich kunnen voordoen.
Als resultaat van de samenwerking tussen verschillende schrijvers, komen er ook verschillende meningen aan bod. Deze werden niet tot één gestroomlijnd geheel gebundeld; iedere schrijver kon vrijuit zijn eigen mening en zijn eigen ervaringen weergeven. Daarom laat het boek aan de lezer veel ruimte om een eigen mening te vormen, zonder dat de ene of andere zienswijze opgedrongen wordt. De vaak uiteenlopende meningen zijn juist de sterkte van het boek en zijn ook een getuigenis van de noodzaak om de behandeling van deze aandoening multidisciplinair aan te pakken.

Dr. Jean Andris

Les troubles du comportement alimentaire
Berg KM, Hurley DJ, McSherry JA, Strange NE.
Traduction par F. Anouard-Trémolières
DeBoeck Université, Bruxelles 2005
ISBN 2-8041-4805-X

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés