.
 

Archieven> N°72 > artikel
<< previous next >>

Probiotica in volle ontplooiing

Ondanks de vaststelling dat er nog heel wat onzekerheden bestaan omtrent de 'gezondheidsbacteriën' wijzen een aantal nieuwe onderzoeken op bemoedigende en hoopgevende resultaten.

Door Nicolas Guggenbühl

" HEALTH & FOOD " nummer 72, September 2005

het artikel drukken

In het domein van de immuniteit zorgen probiotica, micro-organismen die heilzaam werken in het lichaam van de gastheer, voor de nodige suspens. Op basis van onderzoek bij knaagdieren, waarbij verschillende stammen van lactobacillen en yoghurtfermenten werden toegediend, kwamen onderzoekers onder meer tot volgende bevindingen : probiotica reageren met darmepitheelcellen en celfracties komen in contact met immuuncellen; regelmatige inname van probiotica staat borg het onderhoud van een goed afweersysteem, meer in het bijzonder in verband met het aantal IgA+ cellen. Orale inname van probiotica stimuleert de immuniteit van de slijmvliezen op afstand, bijvoorbeeld ter hoogte van de bronchi en de borstklieren.

Minder diarree bij seropositieven

De behandeling van HIV seropositieve patiënten onder multitherapie met antiretrovirale middelen gaat vaak gepaard met diarree. Een pilootstudie onderzocht bij deze patiënten de invloed van diverse probiotica, en in geval van hardnekkige diarree, aangevuld met glutamine. Van de 35 seropositieve patiënten met diarree kregen er 28 een mengeling van L. acidophilus en bifidobacteriën alsook 11 g oplosbare vezels (het betrof hier dus een synbioticum). De 7 andere patiënten kregen geen bijkomende behandeling. In de ‘behandelde’ groep bleek de frequentie van ontlasting en het nemen van medicatie tegen diarree significant te dalen. De ernst van de diarree werd bij 86 % van de behandelde patiënten, met of zonder glutamine, tot de helft herleid. Overigens kon in de behandelde groep een verbetering van quasi alle levenskwaliteitverbeterende aspecten worden vastgesteld.

N.G.

Prikkelbaar colon

Gezien probiotica in staat zijn de inflammatoire respons in de darm te beïnvloeden, kunnen ze mogelijk van belang zijn bij de behandeling van het syndroom van het prikkelbaar colon. Een Iers onderzoeksteam voerde een gerandomiseerd, dubbel blind onderzoek uit bij 77 volwassenen lijdend aan het aangehaalde syndroom. Gedurende 8 weken kregen ze ofwel een probiotische mengeling (L. salivarius of B.infantins) ofwel een placebo. Uit de resultaten blijkt dat met L.infantins (maar niet met L.salivarius), de globale score van de symptomen significant verbeterde. Meer nog, bij de patiënten die dit probioticum innamen werden de cytokines IL-10 en IL-12, stoffen die op een ontsteking wijzen, tot op een niveau gebracht vergelijkbaar met dat van gezonde personen. De onderzoekers wijzen er evenwel op dat de groepen niet perfect gerandomiseerd waren. Het aandeel van ‘rokers’ was in de B.infantis-groep beduidend hoger, wat mogelijk de resultaten beïnvloedde.

Van rokers weet men overigens dat de immunitaire activiteit van de “natural killer” (NK) cellen gedaald is. Uit een recent, gerandomiseerd Japans onderzoek blijkt dat de activiteit van de NK-cellen significant stijgt bij de inname van gefermenteerde melk op basis van L.casei shirota. Probiotica zijn dus blijkbaar in staat de activiteit van een door het roken aangetaste immuniteitsparameter te herstellen.

Nicolas Guggenbühl
Diëtist, voedingsdeskundige

Ref:
Yaourt & Laits fermentés, n° 23, juni 2005.

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés