.
 

Archieven> N°71 > artikel
<< previous next >>

Voedselveiligheid : gebruiksaanwijzing

De laatste voedselcrisissen hebben het vertouwen van de consument behoorlijk ondermijnd. Ook het toenemend gebruik van nieuwe technologieën (GGO's) in de voedingssector zijn daar zeker niet vreemd aan. Onlangs verscheen een referentiewerk waarin een overzicht gegeven wordt van het wettelijk kader, zowel nationaal als internationaal, omtrent deze materie...

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 71, Mei/Juni 2005

het artikel drukken

Dit werk, met de titel ‘La sécurité alimentaire et la réglementation des OGM’ maakt een originele, uitvoerige en praktische analyse van de wettelijke aspecten omtrent deze materie. Ook de werkingsmechanismen en procedures komen erin aan bod. Het onderwerp wordt, dank zij de medewerking van diverse specialisten, multidisciplinair behandeld. Zo komen er in het boek juristen, politicologen, universitaire vorsers en vertegenwoordigers van de betrokken sector aan bod. Deze delicate denkoefening kwam tot stand onder de leiding van Paul Nihoul (directeur van het Centre de droit de la consommation aan de UCL) en Stephanie Mahieu (onderzoeker aan het centrum). Het boek richt zich tot eenieder die geïnteresseerd is, zowel privé als professioneel, in de voedselveiligheid en GGO’s.

De problemen van vandaag ?

Het boek geeft eerst een overzicht van de problemen in verband met veiligheid waarmee de consument geconfronteerd wordt. In een eerste deel komt de veiligheid van de levensmiddelen aan bod. Het is bekend dat in deze sector de Europese autoriteiten al van bij het prille begin strikte regels omtrent deze materie hebben uitgewerkt. In een tweede luik komt de veiligheid van farmaceutische producten aan bod. Deze is gebaseerd op de principes die in de nieuwe reglementeringen ter bescherming van de consument terug te vinden zijn, in het bijzonder betreffende genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Vervolgens geven de auteurs een overzicht van een aantal aspecten die verband houden met de voedselveiligheid door de principes die aan de basis van de wetgeving in verband met voedselveiligheid liggen te analyseren. In het bijzonder wordt het delicate onderwerp, met name de te nemen voorzorgsmaatregelen aangaande het gebruik van GGO’s, hier nader toegelicht. Piet Vanthemsche en Pierre Cassart, vertegenwoordigers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, verduidelijken hier het Belgisch standpunt. Ze wijzen op hun geleverde inspanningen om de hoger beschreven Europese reglementering in werking te laten treden. Ze omschrijven hoe de principes van die reglementering, weliswaar soms wat abstract, concreet in het kader van een Belgische context kunnen worden toegepast.

De GGO’s

De hoofdmoot van het boek is aan de GGO’s gewijd. Daar is voldoende reden toe : Europa buigt zich over de problemen voortvloeiend uit de cultuur en commercialisering van deze organismen. En, het moet gezegd, Europa doet er alles aan om tot een consensus omtrent deze netelige materie te komen. Door het aanvaarden van nieuwe spelregels werd de laatste paar jaar een belangrijke stap voorwaarts gezet. Het resultaat hiervan is dat we momenteel over een zo goed als sluitende reglementering beschikken. In een zeer duidelijke taal verduidelijkt het boek de complexiteit van deze regelgeving. Naar gelang van de benaderde invalshoeken (evaluatie, gebruik, communicatie van de gevaren) worden deze aspecten haarfijn geanalyseerd. Tenslotte wordt de geldende internationale regelgeving omtrent GGO’s van naderbij bekeken waarbij de tegenstrijdige belangen tussen Europa en de Verenigde Staten in het daglicht worden gesteld.

Nicolas Rousseau

« La sécurité alimentaire et la réglementation des OGM. Perspectives nationale, européenne et internationale ». Onder de leiding van Paul Nihoul en Stéphanie Mahieu. Editions Larcier 2005. VP : 75 euro. De Boeck Services. Fond Jean Pâques, 4, B-1348 Louvain-la-Neuve. Tel : 010/482500 – Fax :010/482519 e-mail : commande@deboeckservices.be

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés