.
 

Archieven> N°63 > artikel
<< previous next >>

Meer letten op energieverbruik

De energetische densiteit van onze voeding is de laatste jaren gevoelig gedaald. En toch blijft zwaarlijvigheid fors stijgen… Een paradox van de natuur? Wellicht moet eerder gezocht worden in de toenemende sedentaire levensstijl die als maar vroeger begint!

Door Nicolas Rousseau

" HEALTH & FOOD " nummer 63, Januari/Februari 2004

het artikel drukken

Voor bepaalde deskundigen is de significante daling van de fysieke activiteit van de doorsnee bevolking een van de belangrijkste factoren van de huidige opwaartse spiraal van zwaarlijvigheid. Het uitzonderlijk gemak waarmee we ons kunnen verplaatsen en de niet te stuiten communicatietechnologie spelen ongetwijfeld een rol in deze sedentaire levensstijl. Een recent artikel in de Lancet (1) stelt: het probleem hierbij is dat deze slechte leefgewoonten van generatie tot generatie worden doorgegeven en dat vanaf steeds vroegere leeftijd.

De wet van de minste inspanning

Een Schots onderzoeksteam van de Universiteit van Glasgow (Yorkhill Hospital) heeft gedurende twee jaar 72 kinderen van gemiddeld drie jaar gevolgd. Tijdens deze periode hebben ze op regelmatige tijdstippen het totale energieverbruik gemeten, het niveau van fysieke activiteit en hun sedentair gedrag. Opmerkelijk in de studie was het bijzonder laag niveau van fysieke activiteit en het hoog sedentair gedrag. Tot hun grote verbazing stelden de onderzoekers vast dat de kinderen niet meer dan 20 tot 25 minuten per dag spendeerden aan een matige fysieke activiteit, terwijl de aanbeveling (matige tot intensieve activiteit) het drievoudige bedraagt. Voor dr. John Reilly, belangrijkste moderator van het onderzoek, beïnvloeden de gedragingen van deze kinderen tussen 3 en 5 jaar (of misschien eerder deze van hun ouders) het risico op zwaarlijvigheid. Hun totale energieverbruik per dag is gemiddeld 200 kcal te laag in vergelijking met de aanbevelingen voor die leeftijd. Deze nieuwe gegevens, aldus nog dr. Reilly, ontkrachten een veralgemeende misopvatting van vele ouders dat hun jonge snuiten bijzonder actief zijn …

Nicolas Rousseau

Referentie
(1) Reilly JJ et al Lancet 2004 ;363 :182 ;211-12

hoog van bladzijde

<< previous

Google

Web
H&F.be
 

© Health and Food est une publication de Sciences Today - Tous droits réservés